Ілюстрація REUTERS

Держдепартамент США планує ввести санкції проти європейських компаній-підрядчиків, що беруть участь у спорудженні трубопроводу «Північний потік-2».

Читайте такожГлава МЗС Польщі заявив, що «Північний потік - 2» вбиває Україну

Про це повідомляють джерела газети Handelsblatt. За їх словами, під обмеження може потрапити компанія Allseas, штаб-квартира якої знаходиться в швейцарському місті Шатель-Сен-Дені, та італійська фірма Saipem, передає РБК.

Відео дня

Відзначається, що на Allseas, яка має операційну базу в Нідерландах, покладено понад 90% робіт з прокладання газопроводу морським дном. У разі якщо Allseas потрапить в санкційні списки, цій вузькоспеціалізованій компанії буде важко знайти заміну для завершення проекту. При цьому Saipem вже виконала свою частину робіт, що ускладнює запровадження санкцій проти цієї компанії.

Газета підкреслює, що уряд Німеччини «з великим занепокоєнням» спостерігає за тим, як США «не залишають спроб зупинити» будівництво газопроводу. У Берліні головним критиком проекту є посол США Річард Греннелл, який в інтерв'ю Handelsblatt заявив, що компанії-підрядники «Північного потоку-2» «завжди знаходяться в небезпеці, оскільки санкції цілком можливі». Він висловив упевненість, що фірми «самі вийдуть з проекту».

Газопровід пройде від Росії до Німеччини дном Балтійського моря, інвесторами «Північного потоку-2» є компанії OMV, Uniper, Shell, Engie і Wintershell.

США виступають проти будівництва «Північного потоку-2». Президент Дональд Трамп називав Німеччину заручницею Кремля через те, що німецька влада підтримує цей проект. Канцлер ФРН Ангела Меркель заявляла американському лідерові про незалежність німецьких політиків, які самостійно приймають рішення з усіх питань.