ЄК анонсувала переговори по газу в тристоронньому форматі на 21 січня / фото УНІАН

Віце-президент Європейської комісії Марош Шефчович заявляє, що черговий раунд тристоронніх переговорів з Росією і Україною про довгостроковий транзит російського газу до ЄС через Україну на комерційній основі відбудеться 21 січня 2019 року в Брюсселі.

Читайте такожУ "Нафтогазі" назвали умову збереження транзиту газу через Україну

Про це він написав у Twitter.

Відео дня

"Я радий повідомити, що другий раунд політичних тристоронніх переговорів з Росією і Україною про довгостроковий транзит газу в Європу відбудеться 21 січня в Брюсселі", - написав Шефчович.

Він також зазначив, що засідання буде засновано на прогресі, досягнутому в ході попередніх політичних та експертних раундів.

Як повідомляв УНІАН, 17 липня 2018 року в Берліні відбувся перший раунд тристоронніх переговорів. Українську делегацію на переговорах представляли міністр закордонних справ Павло Клімкін, російську - міністр енергетики Олександр Новак.

Після цього Марош Шефчович заявив, що новий договір про транзит природного газу через територію України, який буде підписаний після 2019 року, має відповідати європейському законодавству. Під час переговорів розглядалося фундаментальне питання - чи буде з 1 січня 2020 року угоду про довгострокове транзит російського газу в ЄС через Україну на комерційній основі.

Чинний транзитний контракт України з "Газпромом" був укладений в 2009 році терміном на 10 років. Після його завершення (до 2020 року) російський газовий монополіст планує максимально скоротити транзит свого газу через територію України.

Наприкінці лютого 2018 року "Газпром" програв судову тяжбу з "Нафтогазом" в Стокгольмському арбітражі, згідно з рішенням якого він мав сплатити українській компанії 2,56 мільярда доларів. Також російська компанія повинна поставити до України в 2018-2019 роках 10 мільярдів кубометрів газу за цінами, рівним вартості газу на газових хабах в Німеччині.

На тлі програшу "Газпром" заявив про намір розірвати контракт на постачання і транзит газу з Україною в судовому порядку. У 20-х числах березня 2018 року "Газпром" офіційно повідомив "Нафтогаз україни" про те, що він відмовляється виконувати рішення арбітражу.

"Газпром" ініціював у Стокгольмському арбітражі нове виробництво проти "Нафтогазу" з метою розірвати діючі договори.