Павло Клімкін / фото УНІАН

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявляє, що Росія намагається вивозити вугілля з окупованого Донбасу до Туреччини та деяких європейських країн.

Як передає кореспондент УНІАН, про це глава МЗС сказав під час відкриття виставки копій старовинних карт України.

Читайте такожАварія судна біля берегів Туреччини: ідентифікували тіла двох українців

Відео дня

Зокрема, його запитали про походження вугілля, яке перевозило вантажне судно Volgo Balt з українським екіпажем, що затонуло біля берегів Туреччини.

"Стосовно походження вугілля, ми це перевіряємо. Ми знаємо про російські спроби змішувати вугілля з окупованих територій та російське і його вивозити, при чому не тільки до Туреччини", - зазначив Клімкін.

"Ми працюємо з нашими партнерами, щоб провести відповідне розслідування, і не тільки стосовно цього, а також з деякими іншими країнами. У нас є обґрунтовані підозри, що були спроби вивозити це вугілля не тільки до Туреччини. Це для нас дуже принципове питання", - наголосив міністр.

"Я до речі розмовляв з нашими партнерами з Європейського Союзу, оскільки у нас є також є інформація, що були російські спроби вивозити таке змішане вугілля і до деяких європейських країн", - зауважив Клімкін.

Крім того, за словами глави МЗС, українське посольство разом з турецькими партнерами намагається надавати усю можливу допомогу врятованим українським морякам.

"Повернення залежить від їхнього стану. Це відбудеться найближчим часом. Там новини дуже добрі, чого, на жаль, не можу сказати стосовно тих наших громадян, які загинули", - додав Клімкін.

Як повідомляв УНІАН, вранці 7 січня біля берегів Туреччини затонуло вантажне судно Volgo Balt під прапором Панами.

За даними українського МЗС, з 13 членів екіпажу судна 11 - громадяни України. Внаслідок аварії загинули четверо українців, решту членів екіпажу госпіталізовано до лікарень міста Самсун.

Постраждалих українських моряків випишуть з лікарні у четвер, 10 січня. Рятувальники дістали з води тіла трьох загиблих українців.