Коболєв очікує рішення судів щодо примусового продажу активів "Газпрому" / фото УНІАН

Голова правління Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" Андрій Коболєв чекає на швидке рішення європейських судів про примусовий продаж активів "Газпрому" в рахунок погашення боргу перед українською компанією у розмірі 2,7 мільярда доларів за рішенням Стокгольмського арбітражу.

Читайте такожУ "Нафтогазі" назвали умову збереження транзиту газу через Україну

Про це він повідомив в ефірі 5 каналу.

Відео дня

"Ми очікуємо слухань про примусовий продаж майна. Ми заарештували майно в трьох ключових юрисдикціях: Великобританія, Нідерланди і Швейцарія. Слухання у цих юрисдикціях будуть найближчим часом, і я очікую, що після цього почнеться примусовий продаж (активів "Газпрому" - УНІАН), і я очікую, що після цього ми зможемо отримати кошти", - сказав Коболєв.

Як повідомляв УНІАН, наприкінці лютого 2018 року російський монополіст "Газпром" програв судову тяжбу з "Нафтогазом" в Стокгольмському арбітражі щодо транзитного контракту, за рішенням якого російська компанія має виплатити українській стороні 4,6 мільярда доларів.

При цьому з урахуванням рішення арбітражу за контрактом на постачання газу остаточна сума розрахунків між компаніями становить 2,6 мільярда доларів на користь "Нафтогазу".

На тлі програшу "Газпром" заявив про намір розірвати контракт на постачання і транзит газу з Україною в судовому порядку. У 20-х числах березня "Газпром" офіційно повідомив "Нафтогаз України" про те, що він відмовляється виконувати рішення арбітражу.

Наприкінці травня "Нафтогаз України" почав процес примусового стягнення з "Газпрому" боргу в 2,6 мільярда доларів в закордонних судах. Процеси щодо арешту активів "Газпрому" проходять в Англії, Швейцарії та Нідерландах. Серед цікавлять українську сторону активів - акції компаній-операторів газопроводів "Північний потік-1" і "Північний потік-2".

Кожний день прострочення платежу на користь "Нафтогазу" призводить до нарахування пені "Газпрому" в розмірі 0,5 мільйона доларів, і станом на кінець листопада загальна сума боргу сягнула 2,7 мільярда доларів.