"Нафтогаз" готовий відмовитися від позову проти "Газпрому" якщо контракт по транзиту газу продовжать / УНІАН

Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" готова переглянути або відмовитися від нового позову проти "Газпрому" на 12 мільярдів доларів у Стокгольмському арбітражі, якщо російська компанія погодиться на укладення довгострокового транзитного контракту.

Читайте такожКоболєв чекає на швидке рішення європейських судів щодо активів "Газпрому"

Про це голова правління "Нафтогазу" Андрій Коболєв повідомив в ефірі одного з українських телеканалів.

Відео дня

"Нафтогаз" подав в суд новий позов проти "Газпрому" на 12 мільярдів доларів. Головна підстава цього позову – втрата вартості нашої ГТС через те, що "Газпром" побудує обхідні потоки і не виконає свої зобов'язання перед "Нафтогазом". Фактично, ми говоримо російським колегам: якщо ви будуєте (обхідні маршрути - УНІАН) і не хочете транспортувати, то компенсуйте. Якщо ви хочете транспортувати і готові підписати довгостроковий контракт за європейськими правилами, з гарантіями, що ці гроші ви нам заплатите, ми готові відмовитися від позову, або переглянути його, або змінити його", - сказав Коболєв.

"Ми комунікували цей меседж Європейської комісії і нас почули. Ми готові це питання, якщо нам акціонер погодить, покласти на стіл переговорів з "Газпромом". Мета проста – збереження транзиту по території України", - додав він.

Як повідомляв УНІАН, влітку 2018 року "Нафтогаз" подав до Стокгольмського арбітражу новий позов з вимогою переглянути тариф на транзит природного газу за контрактом з "Газпромом".

"Нафтогаз" вимагає перегляду тарифу з березня 2018 року до кінця 2019 року і попередньо оцінював свої грошові вимоги в приблизно 12 мільярдів доларів.