Клімкін відзначив важливість незалежності Європи перед Росією / фото УНІАН

Міністр закордонних справ Павло Клімкін розповів про позицію України, яку вона відстоюватиме на тристоронніх газових переговорах з Росією щодо майбутнього транзиту газу територією України, які відбудуться 21 січня у Брюсселі.

Про це глава МЗС України повідомив, перебуваючи з робочим візитом у Литві.

Так, на спільній прес-конференції з литовським колегою Лінасом Лінкявічюсом, яка транслювалася Міністерством закордонних справ Литви у соціальній мережі Facebook, Клімкіна запитали про позицію України щодо запланованих на 21 січня у Брюсселі переговорів по газу в тристоронньому форматі за участю України, Росії і Євросоюзу.

Відео дня

Глава МЗС України заявив, що позиція України щодо майбутнього транзиту газу через українську територію і щодо європейської енергетичної безпеки зрозуміла.

"Ми готові взяти на себе усі відповідні правила ЄС для нашої газової транзитної системи. Ми вважаємо, що майбутній транзит має ґрунтуватися на прозорих і ефективних правилах ЄС. Це, для прикладу, означає, що газ буде купуватися на східному кордоні України, газові тарифи будуть вираховуватися на основі європейської методології", - зазначив Клімкін.

Він сказав, що йдеться про умови, що майбутній транзит має здійснюватися на основі європейських норм і правил.

Читайте такожУкраїна пообіцяла МВФ з травня підвищити ціни на газ на 15%

Також глава МЗС додав, що побудова газопроводу "Північний потік-2" та спротив запровадженню європейських правил і стандартів суперечить європейській енергетичній безпеці. Він відзначив важливість незалежності Європи перед Росією.

"Тому ми готові брати участь у конструктивному діалозі, але він має базуватися на дуже чітких умовах, і найбільш необхідні з цих умов полягають у поширенні європейських правил, щоби мати чітку, ефективну і прозору передумову для майбутнього транзиту. Таким чином, 21 січня, коли ми говоритимемо у Брюсселі, наша позиція ґрунтуватиметься повністю на цих простих, але дуже важливих цінностях", - наголосив Клімкін.

Як повідомляв УНІАН, віце-президент Європейської комісії Марош Шефчович заявляє, що черговий раунд тристоронніх переговорів з Росією і Україною про довгостроковий транзит російського газу в ЄС через Україну на комерційній основі відбудеться 21 січня 2019 року в Брюсселі.