Контракт на транзит газу між "Нафтогазом" та "Газпромом" завершується цього року / фото eer.ru

Росія вимагає в української сторони відмовитися від перемоги в міжнародному арбітражі щодо контрактів із "Газпромом" в обмін на продовження контрактів на транзит газу через Україну.

Про це 10 січня заявив у Facebook повідомив виконавчий директор НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко.

Він нагадав, що контракт на транзит газу між "Нафтогазом" та "Газпромом" завершується цього року. Тристоронні переговори на політичному рівні відбудуться 21 січня.

Відео дня

"Наразі "Газпром" офіційно заявляє, що рішення арбітражу "порушили баланс у стосунках". Тобто українській стороні потрібно відмовитися від перемоги у арбітражі", - написав Вітренко.

Читайте такожУ "Нафтогазі" назвали умову відмови від нового позову проти "Газпрому"

За його словами, Росія хоче, щоб плата Україні за транзит була лише відносно невеличкою знижкою від плати за російський газ, який має купувати Україна. "Тобто Україна має платити Росії за газ у шість разів більше, ніж Україна отримує за транзит. Гроші мають йти з України в Росію, а не навпаки. Це і є прийнятним "балансом у стосунках" для Росії, який вони хочуть відновити", - пояснив чиновник.

Він зазначив, що перемога в міжнародному суді дозволила Україні заощадити 77 млрд доларів за період 2012-2018 років.

"Без перемоги у арбітражі за контрактом на поставку газу та контрактом за транзит на сьогодні ми би мали сплатити "Газпрому" більше 73 млрд доларів за зобов'язаннями "бери або плати" за 2012-2018 роки і біля 4 млрд доларів за газ, поставлений у 2014-2015 роках. Ми мали б купувати газ у "Газпрому" за ціною вище, ніж ми купуємо газ з Європи", - пояснив Вітренко.

За словами чиновника, розірвані в міжнародному арбітражі контракти передбачали, що РФ отримувала б на 12 млрд доларів на рік більше за газ, ніж платила би за транзит.