За минулий рік "Укрнафта" сплатила до бюджету понад 15 мільярдів податків / фото УНІАН

Найбільша нафтовидобувна компанія України "Укрнафта" в 2018 році сплатила податки на суму 15,3 мільярда гривень, що на 45,7% більше, ніж за 2017 рік, у тому числі 1,24 мільярда гривень - в рахунок погашення простроченого податкового боргу.

Читайте такожАпеляційний суд зобов'язаннями язав Держгеонадр продовжити 16 спецдозволів «Укрнафти» на видобуток вуглеводнів

Про це повідомляє прес-служба компанії.

Відео дня

"У 2018 році "Укрнафта" сплатила до бюджетів усіх рівнів податків на суму 15,3 мільярда гривень, включаючи 1,2 мільярда гривень в рахунок погашення простроченого податкового боргу. Таким чином, сума податкових платежів за минулий рік перевищила відповідний показник 2017 року на 45,7% (10,5 мільярда гривень), а 2016 року - на 88,9% (8,1 мільярда гривень), - сказано в повідомленні.

Зазначається, що в 2018 році компанія в повному обсязі виконала поточні податкові зобов'язання, одночасно погашаючи прострочений податковий борг на регулярній основі. Загалом за звітний період "Укрнафта" погасила 1,24 мільярда гривень податкового боргу.

У компанії нагадали, що станом на 31 грудня 2018 року прострочений податковий борг "Укрнафти" становить 10,6 мільярда гривень.

"Цей показник включає прострочену заборгованість самої компанії та її структурних підрозділів, а також борг по спільній діяльності, без урахування пені та штрафів, що нараховуються при погашенні боргу. Підхід "Укрнафти" до обліку податкового боргу відповідає чинному законодавству і узгоджується з рекомендаціями незалежного зовнішнього аудитора", - сказано в повідомленні.

Як повідомляв УНІАН, навесні 2015 року "Нафтогаз України" опублікував аудовану компанією Deloitte&Touche звітність про результати діяльності в 2012-2013 роках. В ній енергетичний держхолдинг вперше визнав, що на свій розсуд використовував належать "Укрнафті" 10 мільярдів кубометрів газу.

Через відмову "Нафтогазу України" погашати борг перед "Укрнафтою" у розмірі 50 мільярдів гривень і зірваних у 2014-2015 роках з вини деяких чиновників Міненерговугілля і менеджерів "Нафтогазу" аукціонів з продажу нафти і газу, в "Укрнафти" виник борг перед державою по сплаті податків.

У липні 2015 року акціонери "Укрнафти" обрали новим головою правління компанії громадянина Великобританії Марка Роллінса. Новий глава стабілізував фінансове становище компанії, заплатив рекордну суму дивідендів і забезпечив поточну сплату податків.

З тих пір "Укрнафта", за даними Державної фіскальної служби, входить до ТОП-5 лідерів за сплатою податків серед усіх підприємств України.

Разом з тим Роллінс неодноразово підкреслював, що "Укрнафта" зможе погасити борги по податках за умови, що "Нафтогаз України" почне погашати свої борги перед компанією.

Крім того, правління "Укрнафти" неодноразово пропонував план фінансового оздоровлення компанії шляхом досудової санації. Однак "Нафтогаз України" і Кабмін відмовляються його затверджувати і вимагають від ГФС описувати майно компанії в рахунок податкового боргу.

У 2016-2017 роках суди України за позовом "Укрнафти" приймали рішення, що зобов'язують виконавчої служби стягнути з "Нафтогазу" 2 мільярди кубометрів газу, а Фіскальну службу – вписати в заставу спірний обсяг газу. Однак восени 2017 року Верховний суд України скасував рішення судів нижчих інстанцій щодо списання 2 мільярдів кубометрів природного газу в якості податкової застави та направив справу на новий розгляд.

У травні 2018 року, розглядаючи позов "Укрнафти" по-новому, Окружний адміністративний суд Києва в рамках чинного законодавства знову зобов'язав ГФС списати податкову заставу спірні 2 мільярди кубометрів природного газу.

Довідка УНІАН. ПАТ "Укрнафта" – найбільша нафтовидобувна компанія України. Її частка в загальнодержавному видобутку нафти з газовим конденсатом в 2017 році склала 65,7%, частка у загальному видобутку газу – 5,3%. На балансі підприємства перебуває 43 бурових установок, 1936 нафтових і 168 газових свердловин.

"Укрнафта" володіє 537 АЗС в більшості регіонів України. 50%+1 акція компанії належать НАК "Нафтогаз України".