Найбільший приватний український енергетичний холдинг ДТЕК, контрольований бізнесменом Рінатом Ахметовим, викупив у компанії VS Energy, яка належить російським бізнесменам, акції "Київобленерго" і "Одесаобленерго" за 250 мільйонів доларів, що істотно перевищує вартість цих компаній на приватизації.

Про це на своїй сторінці в Facebook написав експерт у сфері енергетики Андрій Герус.

"За моєю інформацією, ціна покупки становить 250 мільйонів доларів: 180 мільйонів доларів за 94% акцій "Київобленерго" і 70 мільйонів доларів за 68% "Одесаобленерго". У 2013 році VS Energy купили акції "Київобленерго" за 90 мільйонів доларів. Сьогодні їх продають за 180 мільйонів доларів. Отже, заробили на цих угодах прибутковість більше 100% (в доларах) за 6 років. Як бачимо, це для європейського бізнесу Україна є проблемним ринком, а російські бізнесмени тут добре заробляють. 70 мільйонів доларів за 68% "Одессаоблэнерего" це також багато, враховуючи, що в березні Фонд держмайна виставить держпакет 25% акцій цього обленерго на продаж за ціною 5 мільйонів доларів (тобто 68% = 15 мільйонів доларів)", - написав експерт.

Відео дня

"Приватні "Київобленерго" і "Одесаобленерго" оцінено дорого. Тобто їх акціонери, російські бізнесмени Воєводін (авторитетний лідер лужніковської групи), Гіннер (президент ФК ЦСКА) і Бабаков (депутат Держ. Думи РФ, голосував за анексію АР Крим) отримають 250 мільйонів доларів", - додав він.

Герус також повідомив, що ДТЕК планує придбати ще 5 обленерго у VS Energy.

"За моєю інформацією, після закриття цієї угоди готується ще одна. ДТЕК планує поглинути ще 5 обленерго, які залишаються у власності росіян. Таким чином, під контроль Ахметова перейдуть "Херсонобленерго", "Кіровоградобленерго", "Житомиробленерго", "Чернівціобленерго", "Рівнеобленерго", - написав він.

За його словами, ця угода дозволить ДТЕК збільшити свою частку в передачі та збуті електроенергії до 57%.

"Сьогодні ДТЕК належить 15% всіх розподільних електричних мереж (120 тисяч кілометрів), з купівлею ще двох обленерго у власності буде 25% всіх роздрібних мереж (208 тисяч кілометрів). А після поглинання інших 5 обленерго у власності буде 42% всіх українських роздрібних електричних мереж, або 344 тисячі кілометрів. Вже сьогодні обленерго ДТЕК контролює передачу і збут 37% всієї електроенергії. Після покупки ще двох обленерго ця частка зростає до 48%. А після поглинання ще 5 обленерго ДТЕК буде контролювати 57% всієї передачі та збуту електроенергії", - написав він.

Герус зазначив, що це безпрецедентна ситуація, коли у власності однієї компанії надає таку кількість мереж, які є елементом критичної інфраструктури.

"Це безпрецедентна ситуація, коли один олігарх отримує у власність таку кількість мереж, які є елементом критичної інфраструктури (газові мережі - у державній власності і лише в користуванні у облгазів). Утворюється "ідеальна" монополізована вертикальна інтеграція. І якщо від монополізації у виробництві електроенергії ще можна врятуватися імпортом електроенергії, то від монополізації в приватних руках електричних мереж так не врятуєшся", - зазначив він.

Як повідомляв УНІАН, на початку січня 2019 року ДТЕК оголосив про укладення договорів купівлі-продажу 68,2949% акцій "Одесаобленерго" і 93,9978% "Київобленерго", підконтрольних власнику низки обленерго - компанії VS Energy.

Довідка УНІАН. ДТЕК – найбільша приватна вертикально-інтегрована енергетична компанія України входить до складу фінансово-промислової групи "Систем Кепітал Менеджмент".

За інформацією ЗМІ, група VS Energy, яка належить російським бізнесменам, контролює 10 українських обленерго: "Київобленерго", "Чернівціобленерго", "Закарпаттяобленерго", "Одесаобленерго", "Херсонобленерго", "Рівнеобленерго", "Житомиробленерго", "Хмельницькобленерго", "Кіровоградобленерго" і "Миколаївобленерго".