"Газпром" зірвав тристоронніх консультацій щодо транзиту газу / фото УНІАН

Заступник міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль заявляє, що представники російської компанії "Газпром" зірвали технічні тристоронні консультації за участю України, Росії та Європейської комісії щодо майбутнього транзиту газу по території України.

Читайте такожУ "Нафтогазі" назвали умову відмови від нового покличу проти "Газпрому"

Про це заступник голови МЗС повідомила в соціальній мережі Facebook.

Відео дня

"Газпром" зірвав технічні тристоронні консультації по газу, намагаючись своєю безконтрольністю залякати Європу і нав'язати свої поняття замість цивілізованих правил. Логіка проста - не звертати уваги ані на кого, будувати "Північний потік-2", не чекаючи остаточних дозволів, ігнорувати своїх партнерів", - заявила Зеркаль.

"Після цього можна й надалі переконувати світ, що з "Газпромом" можна домовитися і будувати відносини на довірі, як це роблять німецькі політики. Вже неважливо - це безглузда наївність або цинізм. Насправді це самообман і обман всього світу", - підкреслила заступник глави МЗС.

У зв'язку з цим вона зазначила, що "єдине, що залишається робити - не робити "Газпрому" ніяких винятків і поширювати на всі його проекти, особливо "Північний потік-2", всі норми ЄС, що Україна вимагає вже давно". "Дуже до речі, що питання відповідних змін у газову директиву ЄС обговорюються в Раді ЄС саме сьогодні", - додала Зеркаль.

"Між тим ми провели змістовні бесіди з Європейською комісією з усіх суттєвих питань реформи ринку газу, виконання Угоди про асоціацію, в тому числі оновленого додатка XXVII, подальшу долю тристоронніх консультацій і т. д.", - розповіла Зеркаль.

"Працюємо далі й готуємося не тільки до тристоронніх консультацій на політичному рівні, але і до всіх можливих сценаріїв розвитку подій", - заявила вона.

Як повідомляв УНІАН, 9 січня віце-президент Європейської комісії Марош Шефчович заявив, що черговий раунд тристоронніх переговорів з Росією і Україною про довгострокове транзит російського газу в ЄС через Україну на комерційній основі відбудеться 21 січня 2019 року в Брюсселі.

10 січня міністр закордонних справ України Павло Клімкін розповів про позиції України, які вона буде відстоювати в тристоронніх газових переговорах з Росією щодо майбутнього транзиту газу по території України. Голова МЗС підкреслив, що майбутній транзит російського газу в Європу має здійснюватися на основі європейських норм і правил.