Клімкін не вірить у можливість домовленостей з "Газпромом" / фото УНІАН

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін вважає зрив російським "Газпромом" технічних тристоронніх консультацій щодо транзиту газу з Росії до ЄС через Україну спробою залякати Європу, й пропонує застосовувати до газпромівських проектів, таких як газопровід "Північний потік-2", усі норми Європейського Союзу, як вихід із ситуації, що склалася.

Про це він написав на своїй сторінці в Твіттері.

"Зрив консультацій "Газпромом" - спроба безконтрольністю залякати Європу й нав'язати поняття замість правил. Наполягати, що з "Газпромом" треба домовлятись, наївно, або занадто цинічно», - написав Клімкін.

Відео дня

За його словами, в такому випадку необхідно застосовувати всі норми Європейського Союзу до російських проектів.

«Вихід - поширювати на його проекти "Північний потік-2" усі норми ЄС, чого Україна вимагає вже давно", - написав міністр.

Читайте такожПосол США в Німеччині: Росія хоче припинити транзит газу через Україну

Як повідомляв УНІАН, 15 січня мали відбутися попередні технічні тристоронні консультації за участю України, Росії та Європейської комісії щодо майбутнього транзиту газу територією України. Заступник міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль сьогодні заявила, що представники російської компанії "Газпром" зірвали зустріч.

9 січня віце-президент Європейської комісії Марош Шефчович повідомив, що черговий раунд тристоронніх переговорів із Росією та Україною про довгостроковий транзит російського газу до ЄС через Україну на комерційній основі відбудеться 21 січня 2019 року в Брюсселі.

10 січня міністр закордонних справ України Павло Клімкін розповів про позицію України, яку вона відстоюватиме в тристоронніх газових переговорах із Росією щодо майбутнього транзиту газу територією України. Глава МЗС підкреслив, що майбутній транзит російського газу до Європи має здійснюватися на основі європейських норм і правил.