Кабмін ухвалить рішення про призупинення контракту з менеджментом "Нафтогазу" / фото УНІАН

Кабінет міністрів України ухвалить рішення про призупинення контрактів з чинним менеджментом НАК «Нафтогаз України» з 22 березня і звернеться до наглядової ради компанії щодо перегляду умов з виплати зарплат і премій її керівникам.

Читайте також«Нафтогаз» відзвітував про зменшення прибутку

Про це перед засіданням уряду в середу заявив прем'єр-міністр Володимир Гройсман.

Відео дня

"Я вважаю, і не я один, що контракт, який діяв п'ять років, має умови, які на сьогодні є неприйнятними. Йдеться про умови оплати праці та різних нагород правлінню НАК "Нафтогаз України". Я завжди підкреслював і сьогодні хочу ще раз сказати, що я за те, щоб заробітні плати і нагороди для державних компаній України та їх менеджменту були ринковими. Але я проти того, щоб у такий складний час ці оплати були не просто великими, а захмарно великими", - зазначив прем'єр.

Також він сказав, що Кабмін звернеться до наглядовій раді компанії, щоб вона запропонувала уряду проекти нових контрактів з членами правління НАК, де будуть прописані нові умови щодо зарплат і нагород, а також завдання діяльності.

"Має бути ринкова зарплата, але не захмарна, а нагороди повинні повністю залежати від успіхів роботи компанії", - сказав він.

Серед головних завдань для НАК "Нафтогаз України" на майбутнє прем'єр назвав збільшення видобутку українського газу та інтеграцію в європейську газотранспортну систему.

Як повідомляв УНІАН, в минулому році наглядова рада «Нафтогазу» ухвалила рішення про виплату співробітникам компанії премій у 46,3 млн дол. у зв'язку з перемогою в Стокгольмському арбітражному суді по транзитному контракту, за рішенням якого «Газпром» має виплатити українській компанії 4, 6 млрд дол. При цьому з урахуванням рішення арбітражу за контрактом на поставку газу, остаточна сума розрахунків між компаніями становить 2,6 млрд дол. на користь «Нафтогазу».

На початку червня прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що не підтримує виділення таких високих премій у нинішній час, і звернувся до наглядової ради «Нафтогазу» з пропозицією переглянути рішення про виплату співробітникам компанії премій у 46,3 млн дол.

Також у липні Кабінет міністрів заборонив виплату бонусів і винагород у державних компаніях.

Згідно з фінансовим звітом «Нафтогазу України», члени правління компанії заробили в 2017 році 127,7 млн грн.

Так, голова правління Андрій Коболєв отримав у 2017 році 47,1 млн грн, перший заступник голови правління Сергій Перелома - 17 млн грн, фіндиректор Сергій Коновець - 15,2 млн грн, член правління Юрій Колбушкін - 14 млн грн, а також два члени правління, які почали роботу з травня 2017 року: Олег Прохоренко - 24 млн грн і Микола Гавриленко - 10,4 млн грн. У звіті зазначено, що всього управлінський персонал (шість членів правління і дев'ять директорів) заробив 214 млн грн за 2017 рік. Крім цього, сума винагороди членів наглядової ради «Нафтогазу» за 2017 рік становить 25,5 млн грн.

Довідка УНІАН. НАК «Нафтогаз України» - найбільша державна вертикально інтегрована нафтогазова компанія України, підприємства якої видобувають близько 90% газу і нафти в країні. НАК займається розробкою родовищ, видобутком нафти і газу, їх транспортуванням, а також реалізацією нафтопродуктів через мережу АЗС.