Перша умова енергонезалежності України - збільшення власного видобутку газу / фото УНІАН

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман назвав чотири основні умови, виконання яких необхідне для забезпечення енергетичної незалежності України.

Читайте такожПорошенко назвавши свою головну мету на найближчі п'ять років

Про це він сказав на засіданні уряду в середу.

Відео дня

За словами прем'єра, першим напрямком для досягнення цієї мети має стати збільшення видобутку власного газу.

Гройсман зазначив, що уряд зробив достатньо для дерегуляції в цій галузі, тому він очікує позитивний результат найближчим часом.

Друге умови, за словами прем'єра, полягає у забезпеченні заходів з енергоефективності.

"Цього року буде впроваджуватися єдиний системний механізм державного Фонду енергоефективності, який зробить так, щоб українці отримали фінансовий ресурс для заходів з енергоефективності", - сказав Гройсман.

Крім цього, прем'єр заявив, що для енергетичної незалежності країни необхідно інтегрувати національну газотранспортну систему в європейський ринок газу, і захистити населення від ринкових цін на газ, для чого буде й надалі застосовуватися механізм субсидій.

"Ми - газотранспортне держава, і дуже важливо, щоб ми були повністю інтегровані в європейський газовий ринок, використовуючи потужності національної газотранспортної системи", - сказав він.

Четвертою умовою для енергетичної незалежності Гройсман назвав "захист населення від ринкових цін на енергоресурси".

"Це питання в системі субсидій, і всі українці знають, що з 1 січня ми почали процес монетизації субсидій, який дасть можливість українцям отримати в грошовій формі засоби за субсидії, а кошти, які будуть зекономлені від цих субсидій, людина може залишити собі на власні потреби", - сказав він.

Як повідомляв УНІАН, у листопаді минулого року прем'єр-міністр Володимир Гройсман поставив перед керівництвом НАК "Нафтогаз України" та компанії "Укргазвидобування" завдання активно нарощувати видобуток українського газу, щоб досягти показника 20 мільярдів кубометрів на рік і таким чином забезпечити повну енергонезалежність держави.

Президент України Петро Порошенко назвав своєю метою на найближчі п'ять років забезпечення енергонезалежності країни, щоб вона перейшла на споживання газу власного видобутку.