"Нафтогаз" вже почав отримувати кошти / фото УНІАН

Голова правління НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв розповів про проблеми виконання Газпромом рішення Стокгольмського арбітражу – отримання $ 2,6 млрд від російського газового монополіста.

Як сказав Коболєв в інтерв'ю журналу «Новое время страны», «Нафтогаз» вже почав отримувати кошти від «Газпрому».

Читайте такожУ «Нафтогазі» оцінили шанси досягнення домовленостей з Росією на переговорах щодо газу

Відео дня

«Ми вже почали їх (кошти – ред.) отримувати: списуємо надлишкові кошти, які нам Газпром переказував за транзит. По-друге, ініціювали юридичні процеси вже приблизно в шести юрисдикціях. У трьох з них — у Голландії, Швейцарії та Великобританії — у нас найближчим часом будуть слухання щодо примусового продажу. Там вже пройшли арешти активів. Я на цей процес дивлюся дуже оптимістично», – сказав Коболєв.

При цьому глава «Нафтогазу» оптимістично налаштований й щодо строків стягнення 2,6 млрд доларів.

«У Газпрому за кордоном майна на десятки мільярдів доларів. Ми вже заарештували його на суму, що перевищує обсяг боргу Газпрому перед нами. Я думаю, що це реально зробити десь протягом року», – додав він.

Повний варіант інтерв'ю читайте у свіжому (№1) випуску журналу «Новое время страны».

Як повідомляв УНІАН, наприкінці лютого 2018 року російський монополіст «Газпром» програв судову тяжбу з «Нафтогазом» в Стокгольмському арбітражі щодо транзитого контракту, за рішенням якого російська компанія повинна виплатити українській стороні 4,6 млрд дол.

При цьому з урахуванням рішення арбітражу за контрактом на постачання газу остаточна сума розрахунків між компаніями становить 2,6 млрд дол. на користь «Нафтогазу».

На тлі програшу «Газпром» заявив про намір розірвати контракт на постачання і транзит газу з Україною в судовому порядку. У 20-х числах березня «Газпром» офіційно повідомив «Нафтогаз України» про те, що він відмовляється виконувати рішення арбітражу. Кожний день прострочення платежу на користь «Нафтогазу» призводить до нарахування пені «Газпрому» в розмірі 0,5 млн дол.

Наприкінці травня «Нафтогаз України» почав процес примусового стягнення з «Газпрому» боргу в 2,6 млрд дол. в закордонних судах. Процеси щодо арешту активів «Газпрому» проходять в Англії, Швейцарії та Нідерландах. Серед тих, що цікавлять українську сторону активів, - акції компаній-операторів газопроводів «Північний потік-1» і «Північний потік-2».

Влітку 2018 року «Нафтогаз» подав у Стокгольмський арбітраж новий позов з вимогою переглянути тариф на транзит природного газу за контрактом з «Газпромом».

«Нафтогаз» вимагає перегляду тарифу з березня 2018 року до кінця 2019 року і попередньо оцінював свої грошові вимоги близько 12 млрд дол.