Суд у Швейцарії ухвалив зняти забезпечувальні заходи з акцій компанії «Газпром» в компаніях-операторах «Північного потоку» і «Північного потоку-2» - Nord Stream AG і Nord Stream 2 AG відповідно.

Читайте такожКошти вже почали отримувати: у "Нафтогазі" розповіли, як відбувається стягнення $2,6 мільярда з "Газпрому"

Про це йдеться у повідомленні «Газпрому» в Twitter.

"16 січня суд кантону Цуг (Швейцарія) ухвалив рішення повністю скасувати свою постанову, винесену 29 травня 2018 року, про накладення в Швейцарії забезпечувальних заходів на акції Газпрому в Nord Stream AG і Nord Stream 2 AG і на права вимоги Газпрому до цих компаній", - йдеться в повідомленні.

Як повідомляв УНІАН, наприкінці лютого 2018 року російський монополіст «Газпром» програв судову тяжбу з «Нафтогазом» у Стокгольмському арбітражі щодо транзитного контракту, за рішенням якого російська компанія повинна виплатити українській стороні 4,6 млрд дол.

При цьому з урахуванням рішення арбітражу щодо контракту на постачання газу остаточна сума розрахунків між компаніями становить 2,6 млрд дол. на користь «Нафтогазу».

На тлі програшу «Газпром» заявив про намір розірвати контракт на поставку і транзит газу з Україною в судовому порядку. У 20-х числах березня «Газпром» офіційно повідомив «Нафтогаз» про те, що він відмовляється виконувати рішення арбітражу.

Наприкінці травня «Нафтогаз України» почав процес примусового стягнення з «Газпрому» боргу в 2,6 млрд дол. у зарубіжних судах. Процеси зі стягнення проходять в Англії, Швейцарії та Нідерландах. Серед активів, що цікавлять українську сторону, - акції компаній-операторів газопроводів «Північний потік-1» і «Північний потік-2».