"Нафтогаз" має намір й надалі шукати активи "Газпрому" / фото gk-press.if.ua

Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" продовжить пошуки активів російського "Газпрому" для стягнення 2,6 мільярда доларів боргу за рішенням Стокгольмського арбітражу, незважаючи на скасування арешту акцій "Газпрому" швейцарським судом, йдеться у коментарі до рішення суду, виконавчого директора "Нафтогазу" Юрія Вітренка.

Читайте такожКошти вже почали отримувати: у "Нафтогазі" розповіли, як відбувається стягнення $2,6 мільярда з "Газпрому"

"Своїм рішенням швейцарський суд підтвердив дійсність рішення арбітражу та можливість примусового виконання цього рішення у Швейцарії, потрібно тільки знайти активи для стягнення, тому ми продовжуємо шукати активи «Газпрому» в цій країні (Швейцарії – УНІАН)", - цитує прес-служба компанії слова Вітренко.

Відео дня

За інформацією Вітренко, зареєстровані в Швейцарії компанії Nord Stream AG і Nord Stream 2 AG запевнили судових виконавців, що не можуть виконати рішення суду про замороження (арешт) акцій, що належать "Газпрому", оскільки акції випущені в документальній формі, і у них таких акцій немає.

"Тобто, цих активів Газпрому, за даними цих компаній, у Швейцарії немає, принаймні, їх поки не вдалося знайти там", - цитує прес-служба Вітренко.

Менеджер "Нафтогазу" також припустив, що така аргументація з акціями "Північних потоків", випущених у документальній формі, які незрозуміло де знаходяться і кому належать, змушує повірити у версії, про те, що їх роздали лобістам Путіна в Європі.

"Після цих подій з акціями "Північних потоків", випущених у документальній формі, коли не зрозуміло, де вони знаходяться і кому вони належать, можна повірити в теорії, що їх роздали друзям Путіна", зокрема в Європі, і тому окремі політики в Європі так відчайдушно захищають "Північний потік 2", - наводить прес-служба цитату Вітренко.

Як повідомляв УНІАН, 16 січня суд Швейцарії прийняв рішення зняти забезпечувальні заходи з акцій компанії "Газпром" у компаніях-операторах "Північного потоку" і "Північного потоку-2" - Nord Stream AG і Nord Stream 2 AG відповідно.

Наприкінці лютого 2018 року російський монополіст "Газпром" програв судову тяжбу з "Нафтогазом" в Стокгольмському арбітражі з транзитним контрактом, за рішенням якого російська компанія повинна виплатити українській стороні 4,6 мільярда доларів.

При цьому з урахуванням рішення арбітражу за контрактом на постачання газу остаточна сума розрахунків між компаніями становить 2,6 мільярда доларів на користь "Нафтогазу".

На тлі програшу "Газпром" заявив про намір розірвати контракт на постачання і транзит газу з Україною в судовому порядку. У 20-х числах березня "Газпром" офіційно повідомив "Нафтогаз україни" про те, що він відмовляється виконувати рішення арбітражу.

Наприкінці травня "Нафтогаз України" почав процес примусового стягнення з "Газпрому" боргу в 2,6 мільярда доларів в закордонних судах. Процеси по стягненню проходять в Англії, Швейцарії та Нідерландах. Серед цікавлять українську сторону активів - акції компаній-операторів газопроводів "Північний потік-1" і "Північний потік-2".