Коболєв прокоментував ймовірність зупинки проектів / фото УНІАН

Європарламент під головуванням Румунії може винести рішення, яке зупинить будівництво другої нитки газопроводу «Турецький потік» і «Північний потік-2».

Про це на прес-конференції заявив голова правління Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» Андрій Коболєв.

Читайте також"Нафтогаз" відповів на рішення суду Швейцарії щодо активів "Газпрому"

Відео дня

«Якщо Європейський парламент зможе проголосувати про застосування директиви для морських газопроводів, то є велика ймовірність, що не буде ні другої нитки «Турецького потоку», ані «Північного потоку-2», - сказав він.

«У нас є стриманий оптимізм з приводу того, що Румунія, яка зараз головує, можливо, винесе це питання. Я багато разів розмовляв з європейськими парламентаріями, там є чітке розуміння, що «Північний потік-2» є ексклюзивним інтересом Німеччини і навряд чи інтересом інших країн ЄС. Тому я вважаю, що якщо це питання буде порушено в Європарламенті, то є ймовірність позитивного для нас вирішення», - додав Коболєв.

Як повідомляв УНІАН, проект «Північний потік-2» передбачає будівництво і роботу двох гілок газопроводу загальною потужністю 55 млрд кубометрів газу на рік від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини. Новий трубопровід в обхід України будується поруч з уже існуючим «Північним потоком-1».

Будівництво газопроводу має завершитися до кінця 2019 року. Протяжність трубопроводу становитиме 1220 км, він повинен з'єднати російську Усть-Лугу і німецький Грайфсвальд.

29 листопада в «Газпромі» заявили про завершення прокладання труб газопроводу «Північний потік-2» у прибережній зоні Німеччини.

Україна виступає проти будівництва «Північного потоку-2». США заявляють, що «Північний потік-2» підриває колективну енергобезпеку Європи.

«Турецький потік» - проект газопроводу з Росії до Туреччини через Чорне море і далі до кордону Туреччини із суміжними країнами. Планується, що по першій нитці транспортуватиметься газ для турецького ринку, по другий - до країни Південної і Південно-Східної Європи. Потужність кожної нитки - 15,75 млрд куб. м газу на рік. Будівництво морської ділянки «Турецького потоку» почалося 7 травня 2017 року. За даними «Газпрому», обидві нитки газопроводу планується ввести в експлуатацію до кінця 2019 року.