Газовий контракт 2009 року завдала Україні збитків на 32 мільярди доларів / фото УНІАН

Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" оцінила збитки для України від газових контрактів 2009 року в 32 мільярди доларів.

Читайте також"Нафтогаз" допускає припинення транзиту газу через Україну у 2020 році

Про це на прес-конференції повідомив голова правління "Нафтогазу" Андрій Коболєв.

Відео дня

"За період до 2014 року Україна остаточно втратила 32 мільярди доларів. Ця цифра складається з переплат, штрафів та інших компонентів, які є наслідком контрактів 2009 року", - сказав Коболєв.

Як повідомляв УНІАН, наприкінці лютого 2018 року російський монополіст "Газпром" програв судову тяжбу з "Нафтогазом" в Стокгольмському арбітражі з транзитним контрактом, за рішенням якого російська компанія має виплатити українській стороні 4,6 мільярда доларів.

При цьому з урахуванням рішення арбітражу за контрактом на постачання газу остаточна сума розрахунків між компаніями становить 2,6 мільярда доларів на користь "Нафтогазу".

На тлі програшу "Газпром" заявив про намір розірвати контракт на постачання і транзит газу з Україною в судовому порядку. У 20-х числах березня "Газпром" офіційно повідомив "Нафтогаз України", що він відмовляється виконувати рішення арбітражу.

Наприкінці травня "Нафтогаз України" почав процес примусового стягнення з "Газпрому" боргу в 2,6 мільярда доларів в закордонних судах. Процеси щодо арешту активів "Газпрому" проходять в Англії, Швейцарії та Нідерландах. Серед цікавлять українську сторону активів - акції компаній-операторів газопроводів "Північний потік-1" і "Північний потік-2".

Кожний день прострочення платежу на користь "Нафтогазу" призводить до нарахування пені "Газпрому" в розмірі 0,5 мільйона доларів, і станом на кінець листопада загальна сума боргу сягнула 2,7 мільярда доларів.