Коболєв чекає швидкого рішення суду Нідерландів з продажу активів "Газпрому" / фото УНІАН

Голова правління Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" Андрій Коболєв очікує протягом найближчих двох місяців рішення суду Нідерландів про примусовий продаж активів "Газпрому" в рахунок погашення боргу перед українською компанією у розмірі 2,7 мільярда доларів за рішенням Стокгольмського арбітражу.

Читайте також"Нафтогаз" підрахував, скільки коштував Україні газовий контракт-2009

Про це він повідомив на прес-конференції.

Відео дня

"Протягом двох місяців ми очікуємо рішення (суду в Нідерландах - УНІАН). Ми також очікуємо слухання у Великобританії, але коли буде рішення, мені поки важко сказати", - сказав Коболєв.

"Вартість активів в обох юрисдикціях перевищує залишкову суму боргу, яку "Газпром" нам ще не погасив, тобто 2,7 мільярда доларів. Виконання рішення в будь-якій юрисдикції, за нашими оцінками, буде достатнім для покриття повної суми боргу", - додав він.

При цьому він зазначив, що "Газпром" навряд чи погодиться на продаж арештованого майна.

Як повідомляв УНІАН, наприкінці лютого 2018 року російський монополіст "Газпром" програв судову тяжбу з "Нафтогазом" в Стокгольмському арбітражі з транзитним контрактом, за рішенням якого російська компанія повинна виплатити українській стороні 4,6 мільярда доларів.

З урахуванням рішення арбітражу за контрактом на постачання газу остаточна сума розрахунків між компаніями становить 2,6 мільярда доларів на користь "Нафтогазу".

На тлі програшу "Газпром" заявив про намір розірвати контракт на постачання і транзит газу з Україною в судовому порядку. У 20-х числах березня "Газпром" офіційно повідомив "Нафтогаз України" про те, що він відмовляється виконувати рішення арбітражу.

Наприкінці травня 2018 року "Нафтогаз України" почав процес примусового стягнення з "Газпрому" боргу в 2,6 мільярда доларів в закордонних судах. Процеси щодо арешту активів "Газпрому" проходять в Англії, Швейцарії та Нідерландах. Серед цікавлять українську сторону активів - акції компаній-операторів газопроводів "Північний потік-1" і "Північний потік-2".

Кожний день прострочення платежу призводить до нарахування пені "Газпрому" на користь "Нафтогазу" в розмірі 0,5 мільйона доларів, і станом на кінець листопада загальна сума боргу досягла 2,7 мільярда доларів.