Росія влаштує провокації для припинення транзиту газу через Україну - Клімкін / фото УНІАН

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявляє, що Російська Федерація організує серію провокацій з метою припинення транзиту газу через українську ГТС в разі побудови російського газопроводу "Північний потік-2".

Читайте такожЄвропарламент може зупинити будівництво "Північного потоку-2" та другої нитки "Турецького потоку" – Коболєв

Як передає кореспондент УНІАН, про це глава МЗС сказав під час прес-конференції щодо підсумків діяльності української дипломатії у 2018 році.

Відео дня

"По-перше, я впевнений, якщо "Північний потік" буде побудований, Росія організує серію провокацій, і не тільки газових війн, для того, щоб припинити остаточно транзит через ГТС України. Це абсолютно 100%", - наголосив Клімкін.

"Друге. Дехто з німецьких політиків мені каже - от ти тиснеш, ось тут американські санкції, от ви підняли таку кампанію, і зараз навіть настрій міняється у Німеччині, - а от якщо ми всі вийдемо, а Росія сама це побудує, от візьме, і сама побудує? Я скажу - припиніть морочити мені голову", - заявив Клімкін.

При цьому він розповів про позицію України, яку відстоюватиме українська делегація 21 січня в Брюсселі на черговому раунді тристоронніх переговорів між Росією і Україною про довгостроковий транзит російського газу в ЄС через Україну.

"Все дуже просто - ми на переговорах 21 січня з Оленою Зеркаль (заступник міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції), уся наша команда, будемо на що наполягати - наша ГТС має працювати на основі європейських правил, а німецька позиція, що "Північний потік" має бути вилучений з європейських правил", - заявив міністр.

"І якщо європейські правила розповсюдити на "Північний потік" - то "Газпрому" європейські правила невигідні. Вони взагалі неможливі - це буде тотальна маніпуляція, тому - або у нас всюди працюють європейські правила, або ми створюємо сірі і чорні зони, бо Росія буде безпеково захищати свою інфраструктуру і намагатися маніпулювати з тарифами, з правилами і т.д., і саджаючи Європу на цю газову голку", - заявив Клімкін.

"Я абсолютно впевнений, що якщо буде побудований цей "Північний потік" - то шляхом серії провокацій Росія буде намагатися "вибити" нашу ГТС, а потім створювати системні безпекові провокації", - заявив він.