Більшу частину боргу сформувала заборгованість Запорізького титано-магнієвого комбінату / УНІАН

Рахунки енергопостачальної компанії "Запоріжжяобленерго" арештовані через заборгованість держпідприємству "Енергоринок" 159 мільйонів гривень за підсумками 2018 року, що ставить під загрозу проведення аварійних робіт та енергозабезпечення регіону, повідомляє прес-служба ПАТ "Запоріжжяобленерго".

Читайте такожУ «Запоріжжяобленерго» можуть ввести тимчасову адміністрацію

За інформацією компанії, заборгованість на 159 мільйонів гривень за підсумками 2018 року сформувалася через великі борги найбільшого в регіоні виробника титану - Запорізького титано-магнієвого комбінату - за спожиту їм енергію.

Відео дня

"Через неплатежі Запорізького титано-магнієвого комбінату (ЗТМК) за спожиту електроенергію рахунки ВАТ "Запоріжжяобленерго" арештовані, що позбавляє енергокомпанію можливості фінансувати аварійно-відновлювальні роботи і ставить під загрозу енергопостачання всього Запорізького регіону", - йдеться в повідомленні.

Уточнюється, що лише за 2018 рік комбінат недоплатив 186 мільйонів гривень, при загальній сумі заборгованості 778 мільйонів гривень без урахування штрафних санкцій, якої вистачило б для виплат заборгованості перед ДП "Енергоринок".

Як повідомляв УНІАН, 16 січня Кабмін затвердив перелік об'єктів великої приватизації, що підлягають продажу в 2018 році, серед яких було "Запоріжжяобленерго".

Довідка УНІАН. "Запоріжжяобленерго" входить до четвірки найбільших енергопостачальних компаній України і посідає друге місце за обсягами товарного відпуску електроенергії споживачам.

Понад 10% акцій підприємства належать кіпрським компаніям Bikontia Enterprises Limited (12,31%), Lex Perfecta Limited (16,52%) і 60,2% - державі в особі Фонду держмайна.

ТОВ "Запорізький титано-магнієвий комбінат" – єдиний в Україні та Європі виробник губчастого титану. Близько 90% продукції підприємства, що використовується переважно в космічній галузі, реалізується на зовнішніх ринках.

51% частка в статутному капіталі товариства знаходиться у власності держави.