Керівники «Нафтогазу» отримували премії в «інших» місцях – Коболєв / фото УНІАН

Українські політики, які вже тривалий час критикують менеджмент Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» за високі зарплати й отриману премію за перемогу над «Газпромом» у Стокгольмському арбітражі, звикли до того, що колишні керівники «Нафтогазу» отримували премії в «інших» місцях.

Читайте також"Нафтогаз" підрахував, скільки коштував Україні газовий контракт-2009

Про це на прес-конференції заявив голова правління Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» Андрій Коболєв.

Відео дня

«Більшість людей, які їх (премії - УНІАН) критикують, я маю на увазі людей, які добре розуміють природу процесів тут, просто звикли, що керівники «Нафтогазу» отримують премії в іншому місці. Це головна проблема. Мій попередник є дуже багатою людиною. Я думаю, що він точно отримав премії в іншому місці. Ми для себе обрали інший шлях. Ми отримуємо тільки зарплату й інші прозорі і законні виплати лише в «Нафтогазі». Стільки, скільки нам призначить той орган, якого акціонер уповноважив це робити», - сказав Коболєв.

«У цьому головна природа нелюбові частини політикуму. Їм було б набагато простіше, якби Коболєв прийшов до них і домовився про премії. Купив би вишки Бойка, там премія була, здається, 300 млн дол., купив би газ у «РосУкрЕнерго», там премія була 500 млн дол., чи програв би Стокгольмський трибунал, як зробив пан Бакулін з паном Винокуровим у 2010 році, там премія була більш як 1 млрд дол. Тому будь-якому власникові необхідно вибирати, де менеджмент отримує премії: чи у вигляді зарплати в компанії, чи у тих, хто їх критикує», - додав він.

Коболєв також зазначив, що для нього дивним виглядає позиція прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана, який вимагає переглянути зарплату, але постанову, якою встановлюється ця зарплата, не скасовує.

«Для мене, щонайменше, видається дивним, коли прем'єр-міністр не скасовує чинну постанову, на базі якої встановлює мою зарплату, а з іншого боку - вимагає її перегляду. Це не логічно. Не кажучи вже про те, що те, що було ухвалено, наскільки я розумію, є порушенням як процедури, так і норми закону», - зазначив він.

16 січня Кабінет міністрів України оголосив про те, що ухвалить рішення про призупинення контрактів з чинним менеджментом НАК «Нафтогаз України» з 22 березня і звернеться до наглядової ради компанії з приводу перегляду умов з виплати зарплат і премій її керівникам.

Торік наглядова рада «Нафтогазу» ухвалила рішення про виплату співробітникам компанії премій в 46,3 млн дол. у зв'язку з перемогою в Стокгольмському арбітражному суді щодо транзитного контракту, за рішенням якого «Газпром» повинен виплатити українській компанії 4,6 млрд дол. При цьому з урахуванням рішення арбітражу щодо контракту на постачання газу, остаточна сума розрахунків між компаніями становить 2,6 млрд дол. на користь «Нафтогазу».

На початку червня прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що не підтримує виділення таких високих премій в нинішній час, і звернувся до наглядової ради «Нафтогазу» з пропозицією переглянути рішення про виплату співробітникам компанії премій в 46,3 млн дол.

Також у липні Кабінет міністрів заборонив виплату бонусів і винагород у державних компаніях.

Згідно з фінансовим звітом «Нафтогазу України», члени правління компанії заробили в 2017 році 127,7 млн грн, а голова правління Андрій Коболєв отримав 47,1 млн грн.

Сума винагороди членів наглядової ради «Нафтогазу» за 2017 рік становила 25,5 млн грн.

Довідка УНІАН. НАК «Нафтогаз України» - найбільша державна вертикально інтегрована нафтогазова компанія України, підприємства якої видобувають близько 90% газу і нафти в країні. НАК займається розробкою родовищ, видобутком нафти і газу, їх транспортуванням, а також реалізацією нафтопродуктів через мережу АЗС.