Гайко Маас: «Транзит Україною має бути забезпечено» / фото УНІАН

Міністр закордонних справ Федеративної Республіки Німеччина Гайко Маас заявив, що ФРН не вважає політичним проект з будівництва в обхід України газопроводу «Північний потік-2».

Як передає кореспондент УНІАН, про це Маас повідомив під час спільної з міністром закордонних справ України Павлом Клімкіним прес-конференції у Києві.

«Щодо нашої активності стосовно «Північного потоку». Ми не вважаємо його політичним проектом, а проектом, в якому залучено багато європейських підприємств, не тільки з Німеччини», - заявив Маас.

Відео дня

Читайте такожУ разі побудови «Північного потоку-2» Росія влаштує провокації для припинення транзиту газу через Україну - Клімкін

«Транзит Україною має бути забезпечено», - наголосив він.

Міністр також зазначив, що німецька сторона готова надати допомогу Україні шляхом створення газового консорціуму.

«У нас зараз є шість фірм, які оголосили про готовність брати участь в цьому консорціумі», - додав він.

Крім того, за словами Мааса, під час його сьогоднішніх переговорів з главою МЗС РФ Сергієм Лавровим, російська сторона запевнила у готовності продовжити транзит газу через Україну.

Як повідомляв УНІАН, проект «Північний потік-2» передбачає будівництво і роботу двох гілок газопроводу загальною потужністю 55 млрд кубометрів газу на рік від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини. Новий трубопровід в обхід України будується поруч з уже існуючим «Північним потоком-1».

Будівництво газопроводу має завершитися до кінця 2019 року. Протяжність трубопроводу становитиме 1220 км, він повинен з'єднати російську Усть-Лугу і німецький Грайфсвальд.

29 листопада 2018 р. в «Газпромі» заявили про завершення прокладання труб газопроводу «Північний потік-2» у прибережній зоні Німеччини.

Україна виступає проти будівництва «Північного потоку-2». США заявляють, що «Північний потік-2» підриває колективну енергобезпеку Європи.