Міненерговугілля пропонує завищені норми споживання газу - "Нафтогаз" / фото УНІАН

Постанова Міністерства енергетики та вугільної промисловості, що стосується норм споживання газу для населення без газових лічильників, яку найближчим часом розгляне Кабмін, пропонує завищені норми споживання газу, що сприятиме збагаченню облгазів і газзбутів.

Читайте такожНКРЕКП попросила регуляторну службу дозволити перевірки 20 облгазів

Про це йдеться в повідомленні НАК «Нафтогаз України» на сторінці компанії в Facebook.

Відео дня

«Як ми вияснили, зараз відомство (Міненерговугілля – УНІАН) нарешті підготувало постанову і просуває її на розгляд уряду. Однак текст проекту постанови аж кричить про те, чиї інтереси обслуговує міністерство», - йдеться в повідомленні.

При цьому наголошується, що Міненерговугілля пропонує, хоча і менші, однак все одно завищені норми споживання, що дозволить газзбутам викачувати зайві гроші з людей, які не мають газових лічильників.

Компанія пояснює, що норми для споживачів без лічильників встановлює Кабмін своєю постановою, а розробляє і подає - Міністерство енергетики та вугільної промисловості, і, можливо, постанова була прийнята з порушенням процедури, оскільки була оскаржена.

«Робили це (ухвалювали постанову - УНІАН) очевидно, з порушенням процедури, бо облгазам Фірташа вдалося скасувати зменшення норм в суді у серпні 2018 року. І тепер для тих, хто користується газом лише на плиті і не має лічильника, знову діє шалена норма 9,8 кубометрів на особу. А таких родин по всій країні понад 3 млн!» - йдеться в повідомленні нацкомпанії.

Відзначається, що через судовий програш і бездіяльність міністерства українці, у яких не встановлено газовий лічильник, повинні будуть платити за газ за радянськими, завищеними у кілька разів нормам.

«Ціна на газ державного Нафтогазу при цьому лишається такою ж, як і була. Обсяги, які ми реально продали посередникам-газзбутам, теж не зміняться. Надлишкові гроші залишаться у газзбутів, абсолютна більшість яких контролюється Фірташем та іншими колишніми регіоналами», - наголошує компанія.

Компанія підкреслює, що Міністерство енергетики пропонує «пробачити» приватним облгазам 10 млрд грн їхніх боргів, щоб покрити їх "збитки".

Як повідомляв УНІАН, 17 січня Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України», яка неодноразово заявляла про неправомірність наднарахувань облгазів, які належать українському олігарху Дмитру Фірташу, закликала киян висилати фото платіжок з істотно завищеними тарифом і назвала цей процес передвиборною провокацією.

У грудні 2018 року населення отримало платіжки з боргами за попередні періоди. Як повідомили у прес-службі «Регіональної газової компанії», в платіжках інформативно вказано сума перерахунку за час дії занижених норм, які були визнані Верховним Судом незаконними. Сума боргу не підлягає сплаті, на неї не буде нараховуватися пеня і штраф.

Кабінет міністрів створив робочу групу для перевірки компаній, що постачають газ для населення (облгази, газсбути), більшість з яких належить бізнесменові Дмитру Фірташу, через наднарахування для споживачів у платіжках за газ.

У серпні 2017 року Кабмін знизив норми споживання газу для побутових споживачів, у яких немає лічильників.

Відповідно до цього рішення, за наявності газової плити та централізованого гарячого водопостачання норма була знижена з 4,4 до 3,3 куб. м на одну людину на місяць. За відсутності гарячого водопостачання та газового водонагрівача норматив було знижено з 7,1 до 5,4 куб. м, а за наявності газового водонагрівача - з 14 до 10,5 куб. м., проте це рішення було скасовано судом. На даний час набрала чинності попередня постанова, згідно з якою норми встановлені на рівні 9,8 куб. м, 18,3 куб. м і 23,6 куб. м на одну людину на місяць.