"Нафтогаз" готовий зменшити суму позовних вимог до "Газпрому" до $2 мільярдів / фото УНІАН

Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" готова зменшити суму позовних вимог до російського "Газпрому" до 2 мільярдів доларів замість заявлених 12, у разі якщо Україні вдасться зберегти транзит газу через її територію.

Читайте також"Нафтогаз" не очікує результатів від сьогоднішніх газових переговорів – ЗМІ

Як повідомила прес-служба "Нафтогазу", про це заявив виконавчий директор компанії Юрія Вітренко журналістам у Брюсселі.

Відео дня

"Претензії "Нафтогазу" за поточним позовом з 12,5 мільярда доларів близько 10 мільярдів доларів пов'язані з припиненням транзиту. Якщо транзит продовжиться, в такому випадку наш позов буде не на 12 мільярдів, а лише на 2 мільярди доларів, тому 2 мільярди - це все одно частина витрат, які не покриваються зараз за поточним тарифом, навіть без прискореної амортизації ГТС", - цитує прес-служба слова Вітренко.

При цьому Вітренко нагадав, що "Нафтогаз" вже виграв позов у "Газпрому" на суму 2,7 мільярда доларів.

"Мова йде про новий арбітраж, який ми почали ще навесні. Адже арбітраж - це тривалий процес", - сказав Вітренко.

Як повідомляв УНІАН, 10 січня голова правління "Нафтогазу" Андрій Коболєв повідомив, що "Нафтогаз" готовий переглянути або відмовитися від нового позову проти "Газпрому" на 12 мільярдів доларів за умови укладення довгострокового транзитного контракту.

Влітку 2018 року "Нафтогаз" подав у Стокгольмський арбітраж новий позов з вимогою переглянути тариф на транзит природного газу за контрактом з "Газпромом".

"Нафтогаз" вимагає перегляду тарифу з березня 2018 року до кінця 2019 року і попередньо оцінював свої грошові вимоги в 12 мільярдів доларів.