19 січня цього року заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Георгій Тука на телеканалі 112 зробив заяву, у котрій визнав, що Україна має критичну залежність від поставок нафтопродуктів з Білорусі.

При цьому чиновник зауважив, що даний продукт виготовляється саме з російської нафти. Напередодні президент Білорусі Олександр Лукашенко зазначив, що на Білорусь здійснюється тиск з приводу постачання дизельного палива в Україну - у тому числі, для забезпечення української армії. Але, за його словами, українські танки майже повністю заправляють російським дизпаливом, а постачання білоруського навпаки скорочується, йдеться на сайті "Укртатнафти".

Експерти пов’язують цей тиск з процесом створення Союзної держави між Росією й Білоруссю та використання Російською Федерацією, серед інших методів, погрози скасувати податковий маневр як основний елемент субсидування білоруської нафтопереробки. Слід зауважити, що Росія використала податковий маневр для встановлення монопольного становища на ринку України, зупинивши українські НПЗ (Лисичанський та Одеський), що належали російським нафтовим компаніям, та налагодила постачання нафтопродуктів саме російського виробництва. При цьому вони зазначають, що у разі відповідних дій з боку Російської Федерації, а саме: неотримання Білоруссю московських знижок на нафту чи припинення постачання нафти та нафтопродуктів – це все призведе до різкого підвищення цін та утворення реальної загрози національній безпеці України.

Відео дня

На жаль, незважаючи на відповідні норми законодавства та звернення вітчизняних виробників, уряд демонструє повну бездіяльність у таких ключових питаннях, як забезпечення диверсифікації постачання нафтопродуктів, так і щодо загрозливого монопольного контролю над українським ринком з боку Російської Федерації.

ПАТ «Укртатнафта» заявляє, що при повному виконанні державою задекларованої урядом у 2017 році стратегії щодо енергетичної безпеки, українська нафтопереробна галузь повністю змогла б задовольнити потреби економіки в паливі без підвищення цін на нього, забезпечивши країну нафтопродуктами найвищої якості, вироблених з каспійської нафти.