"Газпром" не хоче визнавати рішення Стокгольмського арбітражу / фото УНІАН

Російський газовий монополіст компанія «Газпром» відмовляється визнавати рішення Стокгольмського арбітражу та нового газового законодавства України, яке відповідає європейському законодавству, й на основі якого українська сторона пропонує укласти угоду про транзит.

Про це повідомив журналістам міністр закордонних справ України Павло Клімкін за підсумком тристоронніх переговорів Україна-ЄС-РФ.

«Російська сторона навіть не розглядає те, що у нас тепер абсолютно інше законодавство, інші правила, інші закони, які відображають європейське законодавство, й те, що ми повинні перейти від договірняків до реальних контрактів, які будуть засновані на європейських правилах. Цього ні російська сторона, ні тим більше «Газпром» розглядати, як мінімум, на цьому етапі не хочуть. І, звичайно, російська сторона не визнає рішень Стокгольмського арбітражу», - сказав Клімкін.

Відео дня

Читайте такожНафтогаз готовий піти на поступки Газпрому у разі збереження транзиту газу

Своєю чергою голова правління Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» Андрій Коболєв привітав позицію Європейської комісії на переговорах, яка підтвердила, що рішення Стокгольмського арбітражу повинні виконуватися в повному обсязі.

«Ми дуже вдячні за позицію Європейської комісії, яка підтвердила, що рішення попередніх судів повинні виконуватися в повному обсязі й Україна має повне право подавати нові позови», - сказав він.

Як повідомляв УНІАН, наприкінці лютого 2018 року російський монополіст «Газпром» програв судову тяжбу з «Нафтогазом» у Стокгольмському арбітражі за транзитним контрактом, за рішенням якого російська компанія повинна виплатити українській стороні 4,6 млрд дол.

З урахуванням рішення арбітражу за контрактом на поставки газу, остаточна сума розрахунків між компаніями становить 2,6 млрд дол. на користь «Нафтогазу».

На тлі програшу «Газпром» заявив про намір розірвати контракт на поставку і транзит газу з Україною в судовому порядку. У 20-х числах березня 2018 року «Газпром» офіційно повідомив «Нафтогаз» про те, що він відмовляється виконувати рішення арбітражу.

Наприкінці травня 2018 року «Нафтогаз України» почав процес примусового стягнення з «Газпрому» боргу в 2,6 млрд дол. у зарубіжних судах. Процеси щодо арешту активів «Газпрому» проходять в Англії, Швейцарії та Нідерландах. Серед активів, що цікавлять українську сторону, - акції компаній-операторів газопроводів «Північний потік-1» і «Північний потік-2».

Кожен день прострочення платежу на користь «Нафтогазу» призводить до нарахування пені «Газпрому» в розмірі 0,5 млн дол., і станом на кінець листопада 2018 року загальна сума боргу досягла 2,7 млрд дол.