Угода по транзиту має бути тривалим - на термін понад 10 років / фото УНІАН

Нова угода по транзиту газу через територію України в ЄС, умови якої в черговому раунді переговорів сьогодні обговорювали в Брюсселі, має бути укладена на строк більше 10 років, а обсяги поставок повинні бути комерційно вигідними, що залучить в українську газотранспортну систему інвестора.

Читайте такожНафтогаз готовий піти на поступки Газпрому у разі збереження транзиту газу

Про це заявив віце-президент Європейської комісії Марош Шефчович на брифінгу після закінчення переговорів.

Відео дня

"З нашої точки зору угода має бути тривалою - понад 10 років, а обсяги повинні бути комерційно вигідними, щоб залучати конкурентоспроможного європейського інвестора до української газотранспортної системи", - сказав він.

За його словами, обсяги поставок, які будуть прописані в угоді, повинні відображати довгострокову перспективу.

При цьому він висловив сподівання, що угода буде укладена до кінця року.

"Сподіваюся, що ми будемо мати підписаний контракт до кінця року, а довгостроковий транзит через Україну буде забезпечено", - сказав він.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні, 21 січня, за підсумком тристоронніх переговорів Україна-ЄС-РФ, голова правління Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" Андрій Коболєв повідомив, що Україна отримала від Європейської комісії пропозицію про умови транзиту і його обсягах після 2019 року.

Коболєв зазначив, що пропозиція від Єврокомісії - це початкова точка відліку, яку "Нафтогаз" точно розглядатиме, він підкреслив, що пропозиція була озвучена вперше, і висловив надію, що в найближчі два місяці буде достатньо часу, щоб обговорити пропозицію як в "Нафтогазі", так і з акціонером.

21 січня в Брюсселі відбулися тристоронні переговори Україна-ЄС-РФ з питань транзиту газу після 2019 року. За словами міністра закордонних справ України Павла Клімкіна за підсумком тристоронніх переговорів Україна-ЄС-РФ, російський газовий монополіст компанія "Газпром" пропонує продовжити існуючі контракти з Національною акціонерною компанією "Нафтогаз України" навіть без експертних консультацій.

15 січня мали відбутися попередні технічні тристоронні консультації за участю України, Росії та Європейської комісії щодо майбутнього транзиту газу по території України, але представники російської компанії "Газпром" зірвали зустріч.

10 січня міністр закордонних справ України Павло Клімкін розповів про позиції України, яку вона буде відстоювати в тристоронніх газових переговорах з Росією щодо майбутнього транзиту газу по території України. Глава МЗС підкреслив, що майбутній транзит російського газу в Європу має здійснюватися на основі європейських норм і правил.