"Нафтогаз" отримав пропозицію, яку збирається обміркувати / фото УНІАН

Сьогодні у Брюсселі відбулися тристоронні переговори у форматі Україна - Європейська Комісія - РФ, присвячені майбутньому транзиту газу українською територією після завершення у 2019 році дії транзитного контракту між НАК «Нафтогаз України» та ПАТ «Газпром».

Як повідомляє прес-служба НАК «Нафтогаз України», сторони окреслили свої позиції щодо механізмів реалізації транзиту російського газу.

Зокрема, коментуючи пропозицію російської сторони продовжити дію існуючих контрактів, голова правління НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв зазначив, що українська сторона готова розглядати майбутні угоди тільки у випадку їх повної відповідності європейському енергетичному законодавству, яке було імплементоване в Україні.

Відео дня

За словами очільника «Нафтогазу», тільки контракт, заснований на європейських правилах, у повній мірі захистить інтереси України і не дозволить Росії вдаватись до неринкових та неконкурентних методів, які вона неодноразово демонструвала в минулому.

Читайте такожУ Єврокомісії назвали умови майбутньої угоди щодо транзиту газу

«Таку ж позицію розділяє і Європейська Комісія, представники якої відзначили значний прогрес України у впровадженні європейського законодавства на ринку газу», - йдеться у повідомленні.

На думку Коболєва, майбутні угоди з ПАТ «Газпром» мають відповідати прийнятим Стокгольмським арбітражем рішеннях і передбачити виконання російською стороною покладених на неї арбітражем зобов’язань.

Єврокомісія також підтвердила, що рішення попередніх судів повинні виконуватись в повному обсязі, і що Україна має повне право подавати нові позови.

Крім того, Єврокомісія підготувала та представила сторонам свою позицію щодо порядку та умов здійснення транзиту російського газу територією України після 2019 року.

Згідно пропозиції ЄК, новий контракт на транзит газу має бути довготривалим – на 10 або більше років – і передбачати такі обсяги, які могли б зацікавити європейського інвестора з високою репутацією. За словами заступника голови Єврокомісії Мароша Шефчовича, до контракту мають бути закладені обсяги транзиту, які «звичайно забезпечувала українська ГТС».

Європейська сторона також наголосила на необхідність укласти таку угоду у відповідності до європейського законодавства, імплементованого в Україні. Це передбачає, зокрема, укладання стандартних угод про взаємодію між операторами української та усіх сусідніх ГТС.

Українська та російська сторони взяли час на детальне вивчення цієї пропозиції. Планується, що її обговорення буде продовжено під час наступної зустрічі, проведення якої очікується у навесні цього року.