Україна і Росія мають укласти два контракти для транзиту газу після 2019 року / фото УНІАН

Україна і Росія мають укласти два контракти для транзиту російського газу до країн Європейського Союзу після 2019 року.

Читайте такожУ "Нафтогазі" розповіли про підсумки переговорів щодо транзиту газу з Єврокомісією та РФ

Про це на своїй сторінці у Facebook написала заступник міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль за підсумком тристоронніх переговорів Україна-ЄС-РФ, які проходили в Брюсселі 21 січня.

Відео дня

"Україна виступає з ЄС єдиним фронтом: з 1 січня 2020 транспортування газу мають ґрунтуватися на нормах і правилах ЄС. Для цього оператори газотранспортних систем України і Росії мають укласти контракт про технологічну взаємодію (interconnection agreement) на російсько-українському кордоні, як це передбачено нормами ЄС", - написала Зеркаль.

"Другий контракт має стосуватися власне послуг транспортування газу. Цей контракт має визначати обсяги газу і період транспортування. Ціну на ці послуги (тарифи) визначить НКРЕКП на основі європейської методології. Тут у нас так само є консенсус з ЄС", - додала вона.

При цьому вона повідомила, що поки рано коментувати пропозицію Європейської комісії щодо обсягів майбутнього транзиту газу, так як це питання залежить від різних сценаріїв розвитку ринку ЄС, у тому числі інфраструктури.

Разом з тим, за її словами, російська сторона добивається вибачення претензій до "Газпрому" з Стокгольмського арбітражу в обмін на продовження дії чинного газового контракту.

"А що на це Росія? Все просто - вибачте "Газпрому" його борг, визначений рішенням Стокгольмського арбітражу. Тоді "Газпром", по-панськи, готовий продовжити чинний контракт. Але подальші консультації необхідно провести в травні (читай - після президентських виборів). Це майже дослівне цитування російської позиції", - зазначила вона.

Зеркаль підкреслила, що газові контракти від 2009 року не відповідають вимогам українського та європейського законодавства, а також блокують інтеграцію України в газовий ринок ЄС, зокрема, неможливістю завершення анбандлинга "Нафтогазу".

Як повідомляв УНІАН, 21 січня в Брюсселі завершилися тристоронні переговори Україна-ЄС-РФ з питань транзиту газу після 2019 року.

За словами міністра закордонних справ України Павла Клімкіна за підсумками переговорів, російський газовий монополіст компанія "Газпром" пропонує продовжити існуючі контракти з Національною акціонерною компанією "Нафтогаз України" навіть без експертних консультацій.

Також "Газпром" відмовляється визнавати рішення Стокгольмського арбітражу і нового газового законодавства України, яке відповідає європейському законодавству, і на основі якого українська сторона пропонує укласти угоду про транзит.

За словами голови правління Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" Андрія Коболєва, така позиція російської сторони свідчить про її бажання затягнути переговори до весни-літа 2019 року, коли в Україні завершаться вибори.

У свою чергу, Україна отримала від Європейської комісії пропозицію про умови транзиту і його обсягах після 2019 року, яке українська сторона планує розглянути протягом двох місяців.

Довідка УНІАН. Діючий транзитний контракт України з російським "Газпромом" був укладений в 2009 році терміном на 10 років. Після його завершення (до 2020 року) російський монополіст планує максимально скоротити транзит свого газу через територію України.