У «Нафтогазі» прокоментували газові переговори з Росією / фото УНІАН

Основною проблемою продовження поточного газового контракту між НАК «Нафтогаз України» з російським «Газпромом» є те, що документ не містить жодних гарантій щодо обсягів транзиту через територію України, що дасть можливість російській стороні знизити транзит газу до нуля після закінчення будівництва трубопроводу «Північний потік-2».

Читайте такожГазові переговори в Брюсселі: бути чи не бути транзиту після 2019 року

Про це повідомив виконавчий директор «Нафтогазу» Юрій Вітренко на своїй сторінці у Faсebook, підбиваючи підсумки тристоронніх газових переговорів, які пройшли 21 січня в Брюсселі.

Відео дня

«Крім його невідповідності європейським правилам, в інтерпретації «Газпрому» цей контракт не містить жодних гарантій щодо обсягів транзиту. Тобто після побудови «Північного потоку-2» «Газпром» зможе знизити транзит через Україну до нуля, навіть якщо контракт буде продовжено на наступні роки», - зазначив він.

За його словами, «Газпром» не хоче змінювати ані контракт, ані сторону контракту як на цей момент, так і в майбутньому.

Вітренко також зазначив, що «Газпром» готовий продовжити чинний контракт з транзиту після скасування рішень Стокгольмського арбітражу в апеляційному суді, яке росіяни називають «відновленням балансу у відносинах між «Нафтогазом» і «Газпромом».

«У разі «відновлення балансу у відносинах» «Газпром» готовий продовжити поточний контракт між «Нафтогазом» і «Газпромом», який «Газпром» не вважає таким, що суперечить українському законодавству», - написав він.

Як повідомляв УНІАН, голова правління «Нафтогазу» Андрій Коболєв, коментуючи пропозицію російської сторони продовжити дію існуючих контрактів, відзначав, що українська сторона готова розглядати майбутні угоди тільки в разі їх повної відповідності європейському енергетичному законодавству, яке було імплементовано в Україні. За його словами, майбутні угоди з «Газпромом» мають відповідати прийнятим Стокгольмським арбітражем рішенням і передбачати виконання російською стороною покладених на неї арбітражем зобов'язань. Цю позицію підтримала Європейська комісія.

21 січня в Брюсселі відбулися тристоронні переговори Україна-ЄС-РФ з питань транзиту газу після 2019 року. Цього ж дня Вітренко заявив, що «Нафтогаз» готовий зменшити суму позовних вимог до російського «Газпрому» до 2 млрд дол. замість заявлених 12, в разі якщо Україні вдасться зберегти транзит газу через її територію.

Влітку 2018 року «Нафтогаз» подав до Стокгольмського арбітражу новий позов з вимогою переглянути тариф на транзит природного газу за контрактом з «Газпромом». «Нафтогаз» вимагає перегляду тарифу з березня 2018 року до кінця 2019 року і попередньо оцінював свої грошові вимоги в близько 12 млрд дол.

Довідка УНІАН. Проект «Північний потік-2» передбачає будівництво і роботу двох гілок газопроводу загальною потужністю 55 млрд куб. м газу на рік від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини. Новий трубопровід в обхід України планують побудувати поряд з вже існуючим «Північним потоком-1».

Будівництво газопроводу має завершитися до кінця 2019 року. Україна виступає проти будівництва «Північного потоку-2».