Транзит газу через українську ГТС у 2018 році скоротився на 7,1% / фото УНІАН

Доходи України у 2018 році від транзиту газу перевищили витрати на його імпорт на 500 млн дол.

Читайте такожУ "Нафтогазі" розповіли про підсумки переговорів щодо транзиту газу з Єврокомісією та РФ

Про це на своїй сторінці у Facebook написав голова правління Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» Андрій Коболєв.

Відео дня

«Коли росіяни говорять про відновлення "балансу інтересів", чи "нульовий сценарій" - корисно тримати перед очима цю ілюстрацію. Насправді росіян цікавить повернення в минуле, коли Україна знаходилась в повній фінансовій та політичній залежності. Але часи змінилися. Сподіваюсь - безповоротно», - написав Коболєв.

Він нагадав, що за підсумками 2014 року видатки на імпорт газу перевищували доходи від транзиту на 4,7 млрд дол.

Як повідомляв УНІАН, 21 січня в Брюсселі завершилися тристоронні переговори Україна-ЄС-РФ з питань транзиту газу після 2019 року.

За словами міністра закордонних справ України Павла Клімкіна, за підсумком переговорів російський газовий монополіст компанія «Газпром» пропонує продовжити існуючі контракти з Національною акціонерною компанією «Нафтогаз України» навіть без експертних консультацій.

Також «Газпром» відмовляється визнавати рішення Стокгольмського арбітражу і нового газового законодавства України, яке відповідає європейському, і на основі якого українська сторона пропонує укласти угоду про транзит.

За словами Андрія Коболєва, така позиція російської сторони свідчить про її бажання затягнути переговори до весни-літа 2019 року, коли в Україні завершаться вибори.

У свою чергу, Україна отримала від Європейської комісії пропозицію про умови транзиту і його обсяги після 2019 року, яку українська сторона планує розглянути протягом двох місяців.

Довідка УНІАН. Чинний транзитний контракт України з російським «Газпромом» було укладено у 2009 році терміном на 10 років. Після його завершення (з 2020 року) російський монополіст має намір максимально скоротити транзит свого газу через територію України.

Транзит природного газу через українську газотранспортну систему (ГТС) у 2018 році скоротився на 7,1% порівняно з аналогічним періодом минулого року - до 86,774 млрд куб. м.