Коболєв підрахував багатомільярдний борг облгазів перед «Нафтогазом» / фото УНІАН

Загальний борг постачальників газу для населення компаній (облгази, газзбути), більшість з яких належить бізнесменові Дмитру Фірташу, перед Національною акціонерною компанією «Нафтогаз України» становить близько 60 млрд грн станом на початок 2019 року, чого вистачило б для масштабної модернізації ГТС.

Читайте такожУ «Нафтогазі» заявили, що Міненерговугілля завищує норми споживання газу для населення без лічильників

Про це повідомив голова НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв на своїй сторінці у Facebook.

Відео дня

«Станом на початок 2019 року облгази наростили борги перед «Укртрансгазом» за послуги балансування до 30,4 млрд грн. На ту саму дату пов'язані з ними газзбути - збільшили борг перед «Нафтогазом» до 29,3 млрд грн, загалом - близько 60 млрд грн», - заявив він.

За словами Коболєва, коштів, що їх облгази і газзбути заборгували «Нафтогазу», вистачило б на те, щоб повністю профінансувати десятирічну програму модернізації газотранспортної системи України.

Як повідомляв УНІАН, раніше Коболєв заявляв, що «Нафтогаз України» в 2018 році очікує гірших фінансових результатів порівняно з 2017 роком через великі борги перед компанією, особливо з боку газзбутів і облгазів.

«Нафтогаз» створив три дочірні компанії для поставок газу безпосередньо промисловості, теплокомуненерго і населенню, виключаючи з ланцюжка поставок облгази.

Населенню газ поставлятиме компанія «Газопостачальна компанія «Нафтогаз України» (ЦПК), теплокомуненерго - «Газопостачальна компанія «Нафтогаз Тепло», комерційним клієнтам - «Газопостачальна компанія «Нафтогаз Трейдинг».

Довідка УНІАН. Послуги балансування ГТС - це діяльність «Укртрансгазу», метою якої є забезпечення стабільної й прогнозованої роботи системи. В рамках цієї діяльності оператор збирає заявки від видобувних, розподільчих компаній і споживачів про обсяги видобутого, транспортованого і споживаного газу. На основі цих даних складається прогноз щодо роботи ГТС (баланс). У разі відхилень фактичних показників від прогнозу (виникнення небалансу) оператор ГТС бере на себе функцію по його усунення, наприклад, за необхідності він може підняти газ з підземних сховищ. Після виконання цієї роботи (послуги з балансування системи), «Укртрансгаз» виставляє компанії, з вини якої виник небаланс, рахунок на оплату вартості таких послуг.

«Укртрансгаз» експлуатує 12 підземних сховищ газу загальною активною ємністю близько 31 млрд куб. м. Підземні сховища газу є складовою частиною системи газопостачання України і транзиту газу через її територію. Також компанія є оператором магістральних газопроводів, по яких природний газ транзитом надходить з Російської Федерації до країн ЄС. 100% акцій «Укртрансгазу» перебувають у власності НАК «Нафтогаз України».