У грудні Нацкомісія більш ніж удвічі зменшила тарифи на транзит газу / фото УНІАН

Українські газові компанії готуються протестувати експорт до Центральної Європи після того, як в 2018 році більш ніж удвічі знизилися тимчасові тарифи "Укртрансгазу" на транспортування природного газу для точок входу і виходу, повідомляє міжнародне консалтингове агентство ICIS.

Читайте такожНімеччина шукатиме альтернативу російському газу - Меркель

За інформацією агентства, деякі компанії планують на експорті в Угорщину та Словаччину вивчити готовність українського оператора системи передачі "Укртрансгаз" та митних режимів до нових видів операцій.

Відео дня

"Укртрансгаз" також веде переговори з польською компанією GAZ-SYSTEM, щоб дозволити транзитні потоки через пункт пропуску "Германовичи". Крім того, українські газові трейдери могли б експортувати до Румунії, в разі, якщо локальний оператор "Трансгаз" створить нову точку приєднання", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що "Укртрансгаз" також планує впроваджувати послуги з закачування і зберігання європейського газу в українських сховищах, враховуючи більш дешеві тарифи на транспортування, це дозволить розвинути експортний потенціал України.

Як повідомляв УНІАН, 21 грудня 2018 року Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, вдвічі знизила тарифи для АТ "Укртрансгаз" на послуги транспортування природного газу.

Довідка УНІАН. Газотранспортна система (ГТС) України є другою в Європі і однією з найбільших у світі. ГТС "Укртрансгазу" складається з магістральних газопроводів протяжністю 37,93 тисячі кілометрів.

Пропускна здатність газотранспортної системи 145 мільярдів кубометрів в рік.

"Укртрансгаз" експлуатує 12 підземних сховищ газу загальною активною ємністю близько 31 мільярд кубометрів. Підземні сховища газу є складовою частиною системи газопостачання України і транзиту газу через її територію. Також компанія є оператором магістральних газопроводів, по яких природний газ транзитом надходить з Російської Федерації до країн ЄС. 100% акцій "Укртрансгазу" знаходяться у власності НАК "Нафтогаз України".