Коболєв має намір допомагати хворим дітям, військовим та родинам загиблих учасників АТО / УНІАН

Голова правління Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" Андрій Коболєв повідомив про намір направляти на благодійність всі доходи, які він протягом року отримуватиме на своєму посту в держкомпанії.

Читайте такожКоболєв перевів свою скандальну мільйонну премію до США – боїться арешту активів в Україні

Про це він написав на своїй сторінці в мережі Facebook.

Відео дня

"На жаль, тема моєї заробітної плати і премій стала політичною: дуже багато політиків-популістів стали її використовувати як інструмент дискредитації реформ і для підвищення власного рейтингу на рік подвійних виборів", - написав Коболєв, зазначивши, що він був і залишається глибоко переконаний, що ринкові зарплати є обов'язковою умовою якісного управління будь-якою компанією, включаючи державні.

За його словами, результатом надмірної політизації питання зарплат стала недавня спроба уряду втрутитися в питання, які за законом є виключною прерогативою наглядової ради компанії, "по суті, ставлячи під сумнів всю реформу корпоративного управління державних компаній".

"Саме тому, з метою зняття цього питання з порядку денного політичних дебатів, я прийняв рішення направляти всі доходи, які отримаю в "Нафтогазі" (заробітну плату, премії та "бонуси") у період з початку лютого і до кінця поточного року на благодійність", - повідомив він.

Коболєв зазначив, що зароблені ним кошти будуть направлятися в рівних пропорціях трьом організаціям - "Народний фронт" на підтримку сімей загиблих воїнів, "Повернися живим" на підтримку армії і "Таблеточки" - на допомогу дітям з онкологічними захворюваннями.

При цьому він наголосив, що залишає за собою право змінювати цей перелік і пропорцію розподілу коштів, а також пообіцяв щомісяця звітувати про виплати на своїй сторінці в мережі Facebook.

"Окремо хочу звернути увагу на один важливий аспект: моя ситуація дійсно унікальна і вимагати від керівників інших державних компаній такого ж рішення було б несправедливо. Я дійсно отримав значну суму бонусу після стягнення з "Газпрому" 2,1 мільярда доларів на користь "Нафтогазу". Тому вважаю, що можу собі це дозволити", - підсумував він.

Як повідомляв УНІАН, 16 січня Кабінет міністрів України оголосив, що прийме рішення про припинення контрактів з діючим менеджментом НАК "Нафтогаз України" з 22 березня і звернеться до спостережній раді компанії щодо перегляду умов по виплаті захмарних зарплат і премій її керівникам.

У минулому році наглядову раду "Нафтогазу" прийняв рішення про виплату співробітникам компанії премій у 46,3 мільйона доларів у зв'язку з перемогою в Стокгольмському арбітражному суді з транзитним контрактом, за рішенням якого "Газпром" має виплатити української компанії 4,6 мільярда доларів. При цьому з урахуванням рішення арбітражу за контрактом на постачання газу, остаточна сума розрахунків між компаніями становить 2,6 мільярда доларів на користь "Нафтогазу".

На початку червня прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що не підтримує виділення таких високих премій в нинішній час, і звернувся до наглядової ради "Нафтогазу" з пропозицією переглянути рішення про виплату співробітникам компанії премій у 46,3 мільйона доларів.

Також у липні Кабінет міністрів заборонив виплату бонусів і винагород в державних компаніях.