Вадим Антонюк / reform.energy

Голова Державної інспекції з енергетичного нагляду за режимами споживання електричної і теплової енергії (Держенергонагляд) Вадим Антонюк заявив про можливі акції протесту співробітників, які вимагають від влади завершити реорганізацію інспекції в незалежний центральний орган виконавчої влади і розблокувати її роботу.

Про це він сказав в інтерв'ю виданню «Энергореформа».

«У прикінцевих положеннях Закону «Про ринок електроенергії» уряду було запропоновано реорганізувати нашу інспекцію в центральний орган виконавчої влади ще до червня 2018 року. До того моменту Держенергонагляд повинен був припинити своє існування, як підрозділ ДП «НЕК «Укренерго», — сказав він.

Відео дня

Антонюк наголосив, що нова незалежна інспекція досі не створена, але в той же час НКРЕКУ не дозволила Укренерго продовжити фінансування Держенергонагляду в якості свого структурного підрозділу в 2019 р. В той же час повноваження для ліквідації інспекції у вигляді підрозділи Укренерго є лише у Міненерговугілля.

«Регулятор не затвердив тариф на передачу «Укренерго» на 2019 рік статтю витрат для фінансування Держенергонагляду, посилаючись на відсутність законних підстав для цього. Тому з 26 грудня 2018 року через відсутність фінансування ми перейшли на восьмигодинний робочий тиждень. Це означає, що працюємо лише один день на тиждень. Зараз на роботу виходить близько 8% всього персоналу. Можливо, ми будемо виступати з акцією протесту і вимагати від Верховної Ради і Кабінету Міністрів України вирішити це питання державної ваги», — пояснив він.

За його словами, в такій ситуації інспекція вимушено затягується розгляд скарг від споживачів і виконання доручень Міністерства енергетики та вугільної промисловості. Щоб робити все швидко, у нас немає ні рук, ні часу. Це ставить під загрозу безпеку роботи розподільчих електромереж, що в кінцевому підсумку вплине на надійність та якість електропостачання споживача.