Китай має намір збільшити частку газу в загальному споживанні до 10% / фото flickr.com/Matthias Rosenkranz

У Китаї розробили нову технологію видобутку природного газу, яка дозволить відкрити доступ до сланцевих запасів.

Читайте також"Газпром" вирішив заощадити на будівництві "Сили Сибіру"

Про це повідомляє Росбалт з посиланням на видання South China Morning Post.

Відео дня

"Група китайських вчених-ядерників в цілях розробки глибинних сланцевих пластів планує застосовувати технологію "енергетичного стрижня". Фахівці вирішили запозичити цю технологію з детонатора атомної бомби, аналогічної тієї, що була скинута на японську Хіросіму в 1945 році", - йдеться в повідомленні.

Ідея китайських вчених полягає в тому, щоб використовувати потужний електричний струм, який дозволить створити контрольовану ударну хвилю. Технологія розроблялася більше 10 років і на даному етапі пройшла лише лабораторні випробування.

Як вважає професор Південно-Західного паливного університету в Ченду Чен Жун, технологічний прорив може спровокувати нову сланцеву революцію.

На даний час в надрах Китаю сконцентровано майже 32 трильйони кубометрів сланцевого газу.

Додамо, що влада Китаю хоче до 2020 року довести споживання газу в країні до 10% від загального енергоспоживання, а до 2030 року - до 15%.

Нагадаємо також, що минулого тижня, в рамках Всесвітнього економічного форуму в швейцарському Давосі, виконавчий директор Міжнародного енергетичного агентства (МЕА) Фатіх Бірол попередив, що сланцева революція в США викличе далекосяжні наслідки в світовій енергетиці та економіці.

"Все ще попереду, ми ще побачимо, який вплив матиме сланцева революція на видобуток нафти і газу в США. Це призведе до далекосяжних наслідків в енергетиці, економіці і не тільки", - зазначив виконавчий директор МЕА.