Суд зобов'язав “Нафтогаз" розкрити одержувачів великих премій / фото УНІАН

Окружний адміністративний суд Києва виніс рішення, яким зобов'язав надати інформацію зі списком імен, посад, а також сплачені суми всіх співробітників і членів правління НАК "Нафтогаз України", які отримали премії в зв'язку з перемогою в Стокгольмському арбітражному суді в спорі з російським "Газпромом".

Читайте такожКоболєв пообіцяв віддавати свою зарплату та премії на благодійність

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомляє громадська організація «Український інститут з прав людини", яка була позивачем у справі.

Відео дня

«Рішенням від 22.01.2019 року суд задовольнив позов ГО «Український інститут з прав людини» до «Нафтогазу» про надання інформації щодо прізвищ, імен та по-батькові, а також посад всіх співробітників і членів правління НАК «Нафтогаз України», які отримали премії в зв'язку з перемогою в Стокгольмському суді в спорі з «Газпромом», - повідомляє організація.

При цьому наголошується, що вже не вперше суд вказує на те, що відомості про заробітну плату, премії, матеріальну допомогу, будь-які інші виплати керівництву НАК «Нафтогаз» є інформацією, що становить суспільний інтерес, і в розумінні Закону України «Про доступ до публічної інформації» є публічною інформацією.

У реєстрі судових рішень зазначається, що компанія "Нафтогаз України" заявила про відмову в наданні громадській організації інформації та копій документів у відповідь на запит про публічну інформацію від 4 липня 2018 року, посилаючись на конфіденційність інформації.

Як повідомляв УНІАН, у 2018 році наглядова рада «Нафтогазу» ухвалила рішення про виплату співробітникам компанії премій на суму 46,3 млн дол. у зв'язку з перемогою в Стокгольмському арбітражному суді у спорі щодо транзитного контракту. За рішенням Стокгольмського арбітражу «Газпром» повинен сплатити української компанії 4,6 млрд дол., при цьому з урахуванням рішення арбітражу за контрактом на постачання газу остаточна сума розрахунків між компаніями становить 2,6 млрд дол. на користь «Нафтогазу».

У вересні 2018 року Шевченківський районний суд Києва оштрафував голову НАК «Нафтогаз України» Андрія Коболєва на 1,7 тис. грн за неподання запитуваної народним депутатом України інформації про премію в розмірі 46,3 млн дол. керівництву «Нафтогазу» за перемогу в Стокгольмському арбітражі .

Довідка УНІАН. НАК «Нафтогаз України» - найбільша державна вертикально інтегрована нафтогазова компанія України, підприємства якої видобувають близько 90% газу і нафти в країні. НАК займається розробкою родовищ, видобуванням нафти і газу, їх транспортуванням, а також реалізацією нафтопродуктів через власну мережу АЗС.