Українців закликали сплачувати лише за фактичне споживання газу / фото УНІАН

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман закликав українців не сплачувати за завищеними нормами споживання газу, а платити тільки за фактичне споживання газу, або по нормі 3,3 кубометра на людину.

Читайте такожУ "Нафтогазі" розповіли, навіщо облгази втягують споживачів у штучні борги

Про це він заявив на засіданні уряду в середу.

Відео дня

"Газова середовище вважає, що треба наживатися на людях. Ми проти цього і не дамо так чинити. Було 3,3 кубометра на особу, а чому зараз треба платити 9 кубів? Ми ж розуміємо, що це в три рази більше, ніж вони споживають. Тому ми повертаємося до старої норми. Буде 3,29 кубометра таким чином, люди мають сплатити справедливий обсяг. Ці норми сьогодні будуть затверджені, - сказав він. - Я звертаюся до українців – за завищеними нормами нікому нічого не сплачуйте. Сплачуйте лише те, що фактично споживаєте або за тими нормам, які працювали раніше. До того, як їх скасував суд. Сьогодні ці норми будуть відновлені".

За словами Гройсмана, завищені норми споживання газу в платіжках з'явилися у зв'язку з тим, що рішення уряду про норму споживання було скасовано судом.

"Ми бачимо обурення людей, коли вони отримують платіжки за газ за завищеними нормами споживання. Це сталося внаслідок того, що на рішення уряду, яке нормировало і робило об'єктивними обсяги споживання газу, було подано в суд. Там це рішення було скасовано", - сказав прем'єр.

Як повідомляв УНІАН, 17 січня Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України", яка неодноразово заявляла про неправомірність надмірних нарахувань облгазів, що належать українському олігарху Дмитру Фірташу, закликала киян висилати фото платіжок з суттєво завищеним тарифом і назвала цей процес передвиборною провокацією.

У грудні 2018 року населення отримало квитанції з боргами за попередні періоди. Як повідомили в прес-службі "Регіональної газової компанії", в платіжках інформативно вказана сума перерахунку за час дії занижених норм, які були визнані Верховним Судом незаконними. Сума боргу не підлягає сплаті, на неї не буде нараховуватися пеня та штраф.

Кабінет міністрів створив робочу групу для перевірки компаній, що постачають газ для населення (облгази, газзбути), більшість з яких належить бізнесменові Дмитру Фірташу, за сверхначислений для споживачів у платіжках за газ.

У серпні 2017 року Кабмін знизив норми споживання газу для побутових споживачів, у яких немає лічильників.

Згідно з цим рішенням, при наявності газової плити та централізованого гарячого водопостачання норма була знижена з 4,4 до 3,3 кубометра на одну людину в місяць. При відсутності гарячого водопостачання та газового водонагрівача норматив був знижений з 7,1 до 5,4 кубометра, а при наявності газового водонагрівача – з 14 до 10,5 кубометра, однак дане рішення було скасовано судом. В даний час в дію вступило попередню постанову, згідно з яким норми встановлені на рівні 9,8 кубометра, 18,3 кубометра і 23,6 кубометра на одну особу на місяць.