PDVSA не виключає можливості оголошення ситуації форс-мажором / flickr.com/benklocek

Венесуельська нафтовидобувна компанія PDVSA має намір вимагати від клієнтів передоплату за постачання нафти клієнтам, щоб знизити наслідки санкцій з боку США.

Читайте такожСША передали лідеру призера опозиції Венесуели кошти режиму Мадуро

Про це повідомляє ТАСС з посиланням на заяву глави PDVSA Мануеля Кеведо.

Відео дня

"[Вантажі] судна, що виходять з венесуельських портів з нафтою, яка є ресурсом нашого народу, мають бути сплачені до того, як [танкери] покинуть [венесуельські] морські термінали", - заявив Кеведо журналістам. "Ми не допустимо забирати нашу нафту, розкрадати наші ресурси", - йдеться в повідомленні.

Раніше PDVSA традиційно дотримувалася при укладенні контрактів на постачання нафти інших правил. Компанія домовлялася, що оплата за відвантажену вуглеводневу сировину буде проводитися протягом 30, 60 або 90 днів.

Кеведо повідомив, що PDVSA має намір вжити також серію інших заходів у ситуації, що склалася, не уточнивши подробиць. Голова компанії запевнив, що всі вони будуть оприлюднені, щоб імпортери мали інформацію про ймовірні "зміни в договірних зобов'язаннях". Кеведо не виключив можливості оголошення ситуації форс-мажором, щоб уникнути судових санкцій у разі невиконання контрактів на постачання нафти з американськими компаніями.

Адміністрація США в понеділок оголосила про введення санкцій проти PDVSA, одного з небагатьох джерел доходів режиму Ніколаса Мадуро. Водночас, як пояснив мінфін США, американські компанії зможуть продовжувати проводити операції з PDVSA за умови надсилання коштів на спеціальні рахунки, до яких режиму в Каракасі немає доступу. Вашингтон не приховує, що, вживаючи подібних кроків, намагається чинити на Мадуро тиск з тим, щоб він погодився на проведення дострокових президентських виборів.

23 січня лідер венесуельської опозиції Хуан Гуайдо оголосив себе виконуючим обов'язки президента країни. Того ж дня США визнали його тимчасовим головою держави, після чого Мадуро назвав подію "спробою перевороту" і заявив про розрив дипломатичних відносин з Вашингтоном.