Кабмін доручить "Нафтогазу" забезпечити українців безкоштовними лічильниками газу / фото УНІАН

Національній акціонерній компанії «Нафтогаз України» для встановлення газових лічильників домогосподарствам необхідно укласти прямий контракт із споживачами, а також передбачити у своєму фінплані відповідні кошти.

Читайте такожУкраїнцям повернули норму споживання газу в 3,29 кубометра на особу

Про це на брифінгу заявив глава «Нафтогазу» Андрій Коболєв.

Відео дня

"У парі - облгаз і споживач – немає «Нафтогазу», але це можна виправити. «Нафтогаз» підтримує ініціативу Кабміну, але для цього нам потрібен контракт безпосередньо зі споживачем», - сказав він.

За його словами, у фінансовому плані «Нафтогазу» необхідно передбачити кошти на встановлення лічильників і джерело для цих дій.

«Ми не можемо почати встановлення газових лічильників, якщо це не передбачено у фінансовому плані, затвердженому Кабміном», - додав він.

Глава нацкомпанії зазначив, що в цілому "Нафтогаз" підтримує ініціативу Кабміну встановлювати газові лічильники споживачам і вважає, що витрачені на встановлення вимірювальних приладів кошти себе виправдають.

На думку Коболєва, найпростішим джерелом додаткових доходів є зменшення дивідендного навантаження на НАК «Нафтогаз».

«Ми платимо велику кількість відрахувань, можливо, буде доцільним, якщо так вважатиме наш акціонер, спрямувати частину дивідендів на встановлення лічильників», - зазначив він.

"Одного джерела недостатньо. Оскільки це відносини між облгазом і споживачем, нам потрібен контракт з будь-ким з них. З облгазом це неможливо - вони проти, зі споживачем - ми із задоволенням візьмемо цього споживача і поставимо лічильник», - сказав Коболєв.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні, 30 січня, Кабінет міністрів України доручив «Нафтогазу» забезпечити всіх громадян України безкоштовними газовими лічильниками. За словами прем'єр-міністра Володимира Гройсмана, в рішенні зазначено, що Міністерство економічного розвитку і торгівлі має врахувати кошти, які будуть витрачені на лічильники, у фінансовому плані «Нафтогазу».

Міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик повідомив, що встановлення лічильників газу домогосподарствам за рахунок НАК "Нафтогаз України" може обійтися в 2,5 млрд грн.