Кабмін доручить "Нафтогазу" забезпечити українців безкоштовними лічильниками газу / фото УНІАН

Компанії, які постачають газ для населення (облгази, газзбути), навмисно блокують видачу споживачам довідок про відсутність заборгованості, що унеможливлює перехід клієнта до інших постачальників, зокрема, до газопостачальних компаній групи НАК «Нафтогаз України».

Читайте такожУкраїнцям повернули норму споживання газу в 3,29 кубометра на особу

Про це на брифінгу заявив голова «Нафтогазу» Андрій Коболєв.

Відео дня

За його словами, для того, щоб компанії групи НАК «Нафтогаз України» укладали контракт безпосередньо зі споживачем, чинний кодекс, затверджений незалежним регулятором НКРЕКП, передбачає умову про надання споживачем довідки про відсутність заборгованості.

«На даний момент ми бачили багато прикладів, зокрема й наших співробітників, коли довідки просто не видаються. Тобто компанія газзбут, яка належить тому самому облгазу, просто блокує видачу такої довідки», - сказав Коболєв.

Голова нацкомпанії зазначив, що процес встановлення газових лічильників споживачам силами «Нафтогазу» залежатиме як від виділення коштів у фінплані, затвердженому акціонером компанії, так і від законодавчого регулювання процесу видачі таких довідок.

«Ми зі свого боку зацікавлені зробити це якомога швидше, тому що, зрештою, ці обсяги газу, які надміру нараховуються споживачу, вони йдуть з нашого балансу. В цьому випадку страждають і споживачі, які переплачують, і «Нафтогаз», який за завищеними цінами віддає більше газу, ніж потрібно споживачеві», - зазначив він.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні, 30 січня, Кабінет міністрів України доручив «Нафтогазу» забезпечити всіх громадян України безкоштовними газовими лічильниками. За словами прем'єр-міністра Володимира Гройсмана, в рішенні зазначено, що Міністерство економічного розвитку і торгівлі має врахувати кошти, які буде витрачено на лічильники, у фінансовому плані «Нафтогазу».

Міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик повідомив, що встановлення лічильників газу домогосподарствам за рахунок НАК «Нафтогаз України» може обійтися в 2,5 млрд грн.

Голова НАК «Нафтогаз України» заявив, що для встановлення газових лічильників домогосподарствам необхідно укласти прямий контракт із споживачами, а також передбачити у своєму фінплані відповідні кошти.