Українцям повернули норму споживання газу в 3,29 кубометра на людину / фото УНІАН

Глава правління Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» Андрій Коболєв допускає, що нові норми споживання газу для домогосподарств без лічильників, які на сьогоднішньому засіданні Кабмін знизив майже втричі, можуть бути оскаржені облгазами, велика частина з яких належить бізнесменові Дмитру Фірташу.

Читайте такожГолова «Нафтогазу» скаржиться на облгази: блокують видачу споживачам довідок

«Ми сподіваємося, що ця постанова зможе встояти під юридичним тиском облгазів, приватних компаній, які здебільшого контролюються паном Фірташем», - сказав він.

Відео дня

За його словами, Дмитро Фірташ, дуже успішно оскаржив як попередню постанову за нормами споживання газу наприкінці 2017 року, так і постанову з передачі даних клієнтів на центральну базу міністерства фінансів, щоб розпоряджатися бюджетними коштами на субсидування.

«Передача даних необхідна для того, щоб встановити контроль над бюджетними коштами, які передаються від Мінфіну до споживачів у вигляді компенсації пільг та субсидій», - зазначив він.

Глава нацкомпанії уточнив, що така передача даних є щодо по субсидіантів.

«Цю постанову, на жаль, приватні посередники, які за нашим переконанням маніпулюють цими даними, змогли оскаржити в суді. Подивимося, що буде з цією постановою», - сказав він.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні, 30 січня, Кабінет міністрів прийняв рішення про встановлення норми споживання газу на людину на рівні 3,29 куб. м. замість 9,8 куб на одну людину на місяць.

У серпні 2017 року Кабмін вже знижував норми споживання газу для побутових споживачів, у яких немає лічильників. Відповідно до цього рішення, за наявності газової плити та централізованого гарячого водопостачання норму було знижено з 4,4 до 3,3 куб. м на одну людину на місяць. За відсутності гарячого водопостачання та газового водонагрівача норматив було знижено з 7,1 до 5,4 куб. м, а за наявності газового водонагрівача - з 14 до 10,5 куб. м., проте це рішення було скасовано судом. В результаті в дію вступила попередня постанова, згідно з якою норми встановлено на рівні 9,8 куб. м, 18,3 куб. м і 23,6 куб. м на одну людину на місяць.