Таким способом ЄС хоче оплачувати Ірану поставки нафти в обхід санкцій США / flickr.com/kees torn

Уряди Німеччини, Франції та Великобританії зареєстрували компанію INSTEX (Instrument in Support of Trade Exchanges - Інструмент підтримки торговельних розрахунків) для підтримки торгових відносин європейських країн з Іраном в обхід санкцій США.

Читайте такожІран має намір продавати нафту всупереч санкціям США

Про це повідомляє ТАСС з посиланням на німецький телеканал ARD.

Відео дня

"За інформацією каналу, штаб-квартира організації буде розташовуватися в Парижі, а очолить її громадянин Німеччини, який має досвід у банківській сфері. Головою наглядової ради, яка буде складатися з представників МЗС кожної з трьох країн, стане британець", - йдеться в повідомленні.

Будь-яка держава ЄС також зможе направити свого представника в раду.

ЄС оголосив про намір створити механізм фінансових транзакцій для підтримки торгових відносин з Іраном в обхід санкцій США восени минулого року. Передбачалося, що він почне діяти вже в грудні 2018 року. Механізм має гарантувати міжнародні фінансові транзакції між Іраном і країнами ЄС незалежно від дії санкцій США.

Президент США Дональд Трамп 8 травня оголосив про вихід Вашингтона із Спільного всеосяжного плану дій - угоди, яку було укладено в 2015 році і яка обмежувала ядерні розробки Ірану в обмін на скасування санкцій Ради Безпеки ООН і однобічних обмежувальних заходів Сполучених Штатів і Євросоюзу. Інші учасники угоди не схвалили вихід США з угоди й лишилися прихильними колишніх домовленостей.