"Північні потоки" допоможуть Росії розширити свою військову присутність на Балтиці / фото gazprom.ru

Росія може використовувати газопроводи "Північний потік-1" і "Північний потік-2" для розширення своєї військової присутності в регіоні Балтійського моря.

Читайте такожЕксперт розповіла, як Україна може "вдарити" по "Північному потоку-2"

Про це повідомив журналістам президент Центру глобалістики "Стратегія ХХІ століття" Михайло Гончар.

Відео дня

"Беручи до уваги те, що Росія використовує новозбудовану інфраструктуру як підставу для розширення своєї військової присутності, мотивуючи це захистом від, нібито, загроз від третіх сторін, то не можна виключати, що Росія використовує "Північний потік-2" і "Північний потік-1" для розширення своєї присутності в регіоні Балтійського моря, насамперед військово-морської присутності", - сказав Гончар.

Як приклад експерт навів нещодавно побудований Керченський міст, для, нібито, захисту якого військово-морську присутність Росії в регіоні було суттєво посилено.

Як повідомляв УНІАН, проектом "Північний потік-2" передбачено будівництво та робота двох гілок газопроводу загальною потужністю 55 мільярдів кубометрів газу в рік від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини. Новий трубопровід в обхід України будується поруч з уже існуючим "Північним потоком-1".

Будівництво газопроводу має завершитися до кінця 2019 року. Протяжність трубопроводу становитиме 1220 кілометрів, він має з'єднати російську Усть-Лугу та німецький Грайфсвальд.

29 листопада 2018 року в "Газпромі" заявили про завершення прокладки труб газопроводу "Північний потік-2" в прибережній зоні Німеччини.

Україна виступає проти будівництва "Північного потоку-2". США заявляють, що "Північний потік-2" підриває колективну енергобезпека Європи.