В Україні з'явилася нова компанія для управління газотранспортною системою / фото УНІАН

Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" створила нову компанію - "Оператор газотранспортної системи України", 100% власником якої є АТ "Укртрансгаз", в рамках реалізації чергового етапу по відділенню оператора газотранспортної системи (ГТС) і залучення європейського партнера до її управління, що допоможе в подальшому зберегти обсяги транзиту через Україну після завершення діючого контракту з "Газпромом", повідомляє прес-служба "Укртрансгазу".

Читайте такожДоходи України від транзиту газу перевищили витрати на його імпорт

"4 лютого 2019 року - в рамках реалізації чергового етапу дорожньої карти по відділенню оператора газотранспортної системи (ГТС) в Україні створена нова компанія - ТОВ "Оператор газотранспортної системи України", 100% власником якої є АТ "Укртрансгаз", - йдеться в повідомленні.

Відео дня

Також зазначається, що рішення про створення компанії "Оператор газотранспортної системи України" було прийнято акціонером "Укртрансгазу" - НАК "Нафтогаз України" - відповідно до Закону України "Про акціонерні товариства" 29 січня 2019 року. Генеральним директором нової компанії на умовах строкового трудового договору був обраний Павло Станчак.

Компанія повідомляє, що створення "Оператора газотранспортної системи України" дозволить почати юридичне відділення функції транспортування газу спочатку в структурі НАК "Нафтогаз України", а після 1 січня 2020 - поза групою "Нафтогаз".

"Юридичне відділення оператора ГТС є необхідною умовою для сертифікації незалежного оператора, залучення міжнародного партнера та продовження транзиту газу через Україну", - зазначила прес-служба.

При цьому уточнюється, що юридичне відділення оператора ГТС, як один з ключових етапів проведення анбандлинга, обговорювалося наглядовими радами НАК "Нафтогаз України" і ВАТ "Магістральні газопроводи України" (МДУ) на зустрічах із зацікавленими сторонами у вересні та грудні 2018 року.

Як повідомляв УНІАН, у вересні 2018 року наглядові ради НАК "Нафтогаз України" та нової компанії-оператора газотранспортної системи - акціонерного товариства "Магістральні газопроводи України" (МДУ) підписали меморандум про співпрацю у процесі виділення функції оператора ГТС України до 1 січня 2020 року.

Наприкінці серпня 2017 року "Нафтогаз України" затвердив призначення на посаду президента "Укртрансгазу" технічного директора, члена правління польської компанії PGNiG Technologie S. A. Павла Юзефа Станчака. 20 вересня минулого року голова правління "Нафтогазу" Андрій Коболєв повідомив, що Служба безпеки України заблокувала призначення Станчака на посаду голови правління "Укртрансгазу". Це було обумовлено обмеженнями доступу іноземців до документів, які містять державну таємницю. Після цього "Нафтогаз" перевів Станчака з посади президента "Укртрансгазу" на посаду віце-президента цієї компанії. Пізніше "Нафтогаз" змінив назву посади, займаної Станчаком в "Укртрансгазі", з віце-президента компанії на гендиректора філії "Оператор ГТС України", при збереженні їм позиції члена правління "Укртрансгазу". Потім у грудні 2018 року його продовжили повноваження на 3 роки.

Довідка УНІАН. На початку листопада 2016 року Кабмін прийняв рішення про створення нової компанії - оператора ГТС - акціонерного товариства "Магістральні газопроводи України". В той же час менеджмент національного нафтогазового холдингу "Нафтогаз України" створив у структурі діючої держкомпанії "Укртрансгаз" новий філіал - "Оператор ГТС України".

Відділення ГТС в нову юрособу і залучення європейського партнера до її управління необхідно для того, щоб європейські компанії змогли в майбутньому купувати газ на східному кордоні України, а потім транзитом передавати його на європейський ринок, таким чином зберігши обсяги транзиту після завершення діючого контракту з "Газпромом".