"Нафтогаз" продає імпортний газ населенню собі у збиток / фото УНІАН

Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" втрачає 8 мільярдів гривень від імпорту газу для потреб населення і теплокомуненерго за спеціальним зобов'язаннями.

Читайте також"Нафтогаз" створив нового оператора української ГТС

Про це журналістам повідомив директор інтегрованого газового бізнесу "Нафтогазу" Андрій Фаворов.

Відео дня

"Видобуток товарного газу (компанією "Укргазвидобування" - УНІАН) становить 14,1 мільярда кубометрів. Споживання населенням і теплокомуненерго становить 17,8 мільярда кубометрів. Ми змушені імпортувати 3,7 мільярда кубометрів", - сказав Фаворов.

За його словами, через імпорту 3,7 мільярда кубометрів газу і продажу його населенню за неринковою ціною "Нафтогаз" втрачає 8 мільярдів гривень.

Як повідомляв УНІАН, механізм спецобязательтсв визначає порядок забезпечення газом теплокомуненерго) для виробництва теплової енергії та ціноутворення на блакитне паливо. Відповідно до цього механізму, на сьогодні вартість газу для населення складає близько 8,55 гривні за кубометр. Механізм прописує наступний ланцюжок забезпечення блакитним паливом населення: "Нафтогаз України" - регіональні приватні облгаз-збут – населення.

У 2018 році, порівняно з 2017 роком, Україна скоротила імпорт природного газу на 24,6%, або на 3,46 мільярда кубометрів, до 10,59 мільярда кубометрів.

Держстат ще не опублікував дані про вартість імпортованого газу за минулий рік, однак у січні-листопаді 2018 року наша країна імпортувала 10,01 мільярда кубометрів природного газу на загальну суму 3,02 мільярда доларів.