фото УНИАН

Про це заявив народний депутат від партії “Наш край” Сергій Шахов.

Він вважає неприпустимою ситуацію, коли українцям продають дороге імпортне паливо, а газ власного видобутку планують експортувати за межі держави.

“Українські газові компанії готуються експортувати вітчизняний газ в країни Центральної Європи. Отже це вигідно. Видобутий в Україні газ дешевий і його можна продати іноземцям з хорошою накруткою. Хтось на цьому збирається нагріти руки. У той же час українцям продають дорогий імпортний газ. Ще й розповідають про безальтернативність такої схеми. Це неприпустимо. Уряд має заблокувати продаж українського газу за кордон та знизити ціну на блакитне паливо для вітчизняних споживачів”, – сказав Сергій Шахов.

Відео дня

На його думку, описана ситуація свідчить про фальшивість аргументів влади за підвищення тарифів на енергоносії та комунальні послуги.

“Відповідно до угоди з Міжнародним валютним фондом, у травні уряд має знову підвищити тариф на газ. Чиновники ігнорують тотальну бідність населення, накопичення боргів із комунальних платежів і те, що європейські країни, наприклад Румунія, оголошують кількарічні мораторії на підвищення тарифів. Тепер ми бачимо, що Україна має великі резерви для стримування ціни на газ та загалом на комунальні послуги на доступному рівні. А аргументи влади щодо підвищення тарифів є наскрізь фальшивими”, – вважає Сергій Шахов.

Народний депутат наголосив, що “Наш край” систематично вимагає в уряду знизити ціни на газ для українців та вказує, яким чином цього можна досягти.

“Вимагаємо негайно знизити тарифи на газ для населення та оголосити мораторій на експорт вітчизняних вуглеводнів. Українські природні багатства належать народу. Так записано в Конституції – так має бути в житті. На зовнішні ринки може постачатися лише надлишковий газ, якого в Україні поки що немає”, – підсумував Сергій Шахов.

Нагадаємо, кілька українських компаній розглядають можливість експорту газу в Угорщину, Словаччину, Румунію, повідомило аналітичне агентство ICIS. Торік Україна видобула 21 млрд куб. м блакитного палива – на 0,5 млрд куб. м більше, ніж роком раніше. Імпортувала з-за кордону 10,6 млрд куб. м палива. Для потреб населення, зокрема опалення приватних та багатоквартирних будинків, в Україні щороку витрачають близько 16 млрд куб. м газу.