Ілюстрація REUTERS

Фонд енергоефективності, метою якого є надання фінансової та технічної допомоги для энергомодернизации житлового фонду, створений урядом у червні 2017 року, почне свою роботу в першому кварталі 2019 року.

Читайте такожГройсман назвавши умови енергетичної незалежності України

Про це під час Години уряду в Раді повідомив віце-прем'єр-міністр – міністр регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ Геннадій Зубко.

Відео дня

За його словами, багато вирішальних кроків зроблено, щоб запустити фонд енергоефективності.

"Закон був прийнятий, уряд имплементировало всі нормативні акти щодо запуску фонду, підібраний наглядова рада, до якої увійшли два представника від уряду, два незалежних представника і зараз очікуємо ще представника - члена Євросоюзу в наглядову раду", - сказав він.

За його словами, ім'я представника від ЄС вже відомо, але до моменту підписання контракту воно не буде оголошено.

Крім цього, також проходить відбір на посади в дирекції фонду, конкурс буде незалежним, тому що здійснюється наглядовою радою.

"Сьогодні є відбір на чотири посади: директор фонду, технічний директор, фінансовий директор та керівник служби аудиту", - зазначив він.

Як зазначив Зубко, зараз від Європейського союзу є підтримка на 100 мільйонів євро.

"Координаційна рада донорів, який створений у фонді енергоефективності, затвердив грантову політику, яка говорить про те, що перші 300 проектів будуть отримувати 50% компенсації на проведення енергоаудиту, проектні роботи, на енергосервісні контракти, на обладнання та роботи", - пояснив він.

Крім того, віце-прем'єр повідомив, що запущено процес сертифікації та перші ОСББ вже отримали сертифікати європейського зразка, а також існують перші в Україні 300 енергоаудиторів.

Враховуючи всі ці фактори, Зубко вважає, що в першому кварталі має бути запущено фонд.

Як повідомляв УНІАН, на початку червня 2017 року Верховна Рада прийняла закон про створення в Україні Фонду енергоефективності, метою якого є надання фінансової та технічної допомоги для енергомодернізації житлового фонду України. Частину коштів для роботи Фонду надається міжнародними донорами - урядом Німеччини та Європейською комісією.

Наприкінці березня 2018 року Кабмін затвердив положення про наглядову раду Фонду енергоефективності, а в травні - порядок його формування.

За словами прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана, загальний бюджет Фонду енергоефективності в 2019 році становитиме близько 14 мільярдів гривень.