Ілюстрація REUTERS

Франція і Німеччина досягли компромісу, який дозволить розблоковувати процес внесення змін до Газової директиви ЄС, які стосуються і газопроводу "Північний потік-2".

Читайте такожФранція піде проти російського "Північного потоку-2" - ЗМІ

Про це повідомляє польський кореспондент "Радіо Свобода" Рікард Йозвяк в Twitter.

Відео дня

"Рада ЄС погодила мандат на початок переговорів з Європейським парламентом щодо змін в газовій директиві. Французько-німецьку пропозицію розблокував процес", - написав він.

Раніше Міністерство закордонних справ Франції повідомило, що має намір підтримати зміну газового законодавства ЄС так, щоб його дія поширювалася на "Північний потік-2".

Йшлося про пропозицію Єврокомісії поширити дію газової директиви (частина Третього енергопакету ЄС) на газопроводи, які ведуть до Євросоюзу з третіх країн.

Зміни запропонувала Єврокомісія ще у 2017 році. Однак довгий час їх просування блокувалося. 4 лютого Румунія, яка головує в Раді ЄС, запропонувала новий варіант змін з метою знайти компроміс. Як відомо, Німеччина, Австрія, Бельгія та Нідерланди виступають проти поширення правил ЄС на "Північний потік-2". Підтримують їх понад 10 держав-членів ЄС. Тому для прийняття цих змін підтримка Франції є вирішальною.

Довідка УНІАН. Проектом "Північний потік-2" передбачено будівництво та робота двох гілок газопроводу загальною потужністю 55 млрд кубометрів газу в рік від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини. Новий трубопровід в обхід України планується побудувати поруч з уже існуючим "Північним потоком-1".

Будівництво газопроводу має завершитися до кінця 2019 року. Протяжність трубопроводу становитиме 1220 кілометрів, він повинен з'єднати російську Усть-Лугу та німецький Грайфсвальд.

Україна виступає проти будівництва "Північного потоку-2".